WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 εύκολες τεχνικές για απόλυτη χαλάρωση όταν σε κυριεύει το άγχος


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2023

5 εύκολες τεχνικές για απόλυτη χαλάρωση όταν σε κυριεύει το άγχος
pexels
Μην αφήσεις μια ακόμη Κυριακή να πάει χαμένη λόγω άγχους

Δεν είναι όλα για όλους και κάθε τεχνική δεν λειτουργεί για τον καθένα όταν το θέμα στρέφεται στη χαλάρωση. Μπορεί να έχεις προσπαθήσει αμέτρητες φορές να ηρεμήσεις, να αποσυμπιεστείς μέσω του διαλογισμού ή της γιόγκα, η ακόμη και πολλών άλλων τεχνικών mindfulness αλλά να νιώθεις και πάλι ένα αδιόρατο άγχος.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς ακόμη περισσότερο. Κάτι που λειτουργεί για κάποιους, μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα. Εμείς σου έχουμε τους πιο απλούς τρόπους, που εκρίνουν ορμόνες χαράς στον εγκέφαλο σου και σε βοηθάνε να αποτοξινωθείς απο τις ορμόνες του στρες. Σύμφωνα με τo Psychology Today, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, πριν ξεκινήσεις όλες αυτές τις τακτικές χαλάρωσης. Και αυτός είναι το γέλιο.

Αυτό ωστόσο πολλές φορές δεν αρκεί, γι' αυτό σου έχουμε μερικές τεχνικές απόλυτης χαλάρωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Δοκίμασε το box breathing

Η τεχνική box breathing διαρκεί 60 δευτερόλεπτα και τη λέμε έτσι γιατί είναι τετράγωνη. Εισπνέουμε μετρώντας μέχρι το 4, κρατάμε την αναπνοή μετρώντας μέχρι το 4, εκπνέουμε μέχρι το 4, κρατάμε μέχρι το 4.

Jenny.Gr
pexels

Αυτό που πετυχαίνεις με τη συγκεκριμένη τεχνική είναι να εξισορροπείς τη διάρκεια των εισπνοών με αυτή των εκπνοών. Όταν συμβεί, αξιοποιείς όπως πρέπει την ανταλλαγή οξυγόνου. Το box breathing λειτουργεί απευθείας στο νευρικό σου σύστημα και κατεβάζει τον διακόπτη του "fight or flight", όταν τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν κατακόρυφα και σε βάζουν σε διαδικασία να δράσεις άμεσα. Μπαίνεις στο τμήμα του εγκεφάλου που χαλαρώνει και αυτό είναι.

2. Άσε τα χέρια σου να γίνουν...βρώμικα

Για να χαλαρώσεις, δεν χρειάζεσαι πάντα διαλογισμό. Μπορείς να ασχοληθείς με δραστηριότητες, όπως κηπουρική. Αν αφήσεις τα χέρια σου, να αναμειχθούν με το χώμα, θα μπορέσεις να αποφορτιστείς από ό,τι σε απασχολεί αφού θα έχεις καταφέρει να εστιάσει αποκλειστικά στη νέα αυτή πρόκληση που σε καλεί να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις και όλη σου την τέχνη.

3. Μην ξεχνάς την άσκηση

Η άσκηση κάνει καλό στο μυαλό και στο σώμα. Συνδύασε ή κάνε εναλλάξ αεροβικές ασκήσεις με προπόνηση δύναμης και ασκήσεις ευκινησίας για ενίσχυση της ενδορφίνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται συχνά, έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία σε σχέση με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή.

4. Πάρε μια βαθιά ανάσα

Η «διαφραγματική αναπνοή» δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι ένας επιστημονικά υγιής τρόπος για να μειώσεις τα επίπεδα άγχους. Πάρε βαθιά εισπνοή από το στομάχι, ώστε να το νιώσεις και μετά να εκπνεύσεις. Θέλεις η κοιλιά σου να γεμίζει με αέρα και να ανεβαίνει στην εισπνοή σου. Προσπάθησε να κάνεις την εκπνοή μεγαλύτερη από την εισπνοή.

5. Εντόπισε την πηγή του «κακού»

Ναι, είσαι γενικότερα αγχωμένος αλλά τι ακριβώς σε αγχώνει περισσότερο. Αν δεν βρεις το πρόβλημα, δεν μπορείς να δώσεις μια λύση. Αφού λοιπόν προσδιορίσεις μέσα σου αυτό που φταίει, τότε ξεκίνα τις ερωτήσεις, "Αξίζει να αγχώνομαι τόσο πολύ γι΄αυτό;", "Μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω;","Αυτό που με αγχώνει, τι θέση θέλω να έχει στη ζωή μου;". Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα σε βοηθήσουν να βρεις την ισορροπία και την απόλυτη χαλάρωση μακριά από το άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.