UPDATE #NOW

O γυναικείος εγκέφαλος όντως λειτουργεί πολύ διαφορετικά απ' τον ανδρικό, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

26 Ιανουαρίου 2022

O γυναικείος εγκέφαλος όντως λειτουργεί πολύ διαφορετικά απ' τον ανδρικό, σύμφωνα με νέα έρευνα
Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Stanford Medicine ανακάλυψε 1000 γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στον γυναικείο και τον ανδρικό εγκέφαλο.

Εδώ και χρόνια συζητιέται ότι μάλλον κάτι γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford Medicine επιβεβαιώνεται πως πράγματι οι άνδρες σκέφτονται εντελώς διαφορετικά από τους γυναίκες, και το αντίστροφο.

Η απάντηση βρίσκεται στις 1000 γονιδιακές διαφορές που διαπιστώθηκαν, εξετάζοντας τους εγκεφάλους και των δύο φύλων. Σύμφωνα με τον ερευνητή Nirao Shah: «Χρησιμοποιώντας αυτά τα γονίδια σαν σημεία εισόδου, έχουμε αναγνωρίσει συγκεκριμένες ομάδες εγκεφαλικών κυττάρων που ευθύνονται για τις ξεχωριστές συμπεριφορές των δύο φύλων».

Οι ερευνητές μελέτησαν στη συνέχεια τους εγκεφάλους ποντικιών και τις διαφορετικές δομές και λειτουργίες τους, ειδικά τις συμπεριφορές ζευγαρώματος για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Αυτές οι συμπεριφορές είναι διαφορετικές στα δύο φύλα και βοηθούν τα ζώα να αναπαραχθούν. Για παράδειγμα, τα αρσενικά ποντίκια παρατηρήθηκε ότι ένιωθαν να παραβιάζεται ο χώρος τους από ένα ποντίκι του ίδιου φύλου ενώ έκαναν πίσω μπροστά σε ένα θηλυκό.

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα θηλυκά ποντίκια όταν ένιωθαν απειλή, προχωρούσαν σε επίθεση για να προστατεύσουν τα μικρά τους, κάτι το οποίο παρατηρείται και στους ανθρώπους ως συμπεριφορά. Η ερευνητική ομάδα πέρα από τις 1000 γονιδιακές διαφορές που εντόπισε, βρήκε και 600 διαφορές που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών.

Η έρευνα ρίχνει παράλληλα φως στο γιατί κάποιες ασθένειες προσβάλλουν περισσότερο το ένα από τα δύο φύλα. Όπως διαπιστώθηκε για παράδειγμα, η νόσος του Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Από την άλλη, το φάσμα του αυτισμού εκδηλώνεται 4 φορές περισσότερο στους άνδρες παρά στις γυναίκες.