WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Δεν έχεις ποτέ χρόνο για χαλάρωση; 5 τρόποι να τα καταφέρεις όσο είσαι busy


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2022

Δεν έχεις ποτέ χρόνο για χαλάρωση; 5 τρόποι να τα καταφέρεις όσο είσαι busy
pexels
Η ξεκούραση συνήθως συνεπάγεται λίγο ελεύθερο χρόνο αλλά η ψυχοθεραπεύτρια, Anna Mathur μοιράζεται 5 τρόπους για να δώσεις στο μυαλό σου λίγο ελεύθερο χώρο για χαλάρωση όταν το πιέζεις διαρκώς να ανταποκρίνεται σε tasks

Είσαι πάντα busy, οι υποχρεώσεις τρέχουν και σε θέλουν πάντα μάχιμη. Η πραγματικότητα μετά την χαλάρωση των διακοπών γίνεται όλο και πιο δύσκολη με τα projects να πληθαίνουν και τα deadlines να μην έχουν τελειωμό. Αν συμφωνείς ήδη με αυτό που πάμε να περιγράψουμε γιατί το βιώνεις καθημερινά, τότε έχεις ανοίξει το σωστό άρθρο που μπορεί να σου προτείνει μερικές έξυπνες λύσεις διαφυγής ακόμη κι αν έχεις διαρκώς επάνω σου την τεμπέλα "busy".

Η ξεκούραση συνήθως συνεπάγεται λίγο ελεύθερο χρόνο αλλά η ψυχοθεραπεύτρια, Anna Mathur μοιράζεται 5 τρόπους για να δώσεις στο μυαλό σου λίγο ελεύθερο χώρο για χαλάρωση όταν το πιέζεις διαρκώς να ανταποκρίνεται σε tasks. Υπάρχουν φορές που νιώθεις πως δεν έχεις χρόνο ούτε για να αναπνεύσεις; Υπερβολικό αλλά συμβαίνει κι αν ανήκεις στην ομάδα των πιστών workaholics, τότε μπορείς να ξεγελάσεις ουσιαστικά τον εαυτό σου, δίνοντάς του τον πολυπόθητο χώρο που του αξίζει για χαλάρωση (για να αποφύγεις επιπτώσεις, όπως αυτή του burnout που έρχεται με φόρα κατά πάνω σου).

1. Περιόρισε τις πληροφορίες που λαμβάνεις (ή μάλλον απορροφάς)

Η ξεκούραση είναι για το μυαλό μας, ό, τι και για το σώμα μας οπότε φρόντισε να μην υπερφορτώνεις τον εγκέφαλό σου με πληροφορίες. Όπως σε όλα, έτσι κι εδώ θέλει ένα μέτρο. Τι εννοούμε; Ότι όταν θες να ξεκουραστείς και χαζεύεις στο κινητό σου, κουράζεσαι περισσότερο. Είτε διαβάζεις ειδήσεις, μηνύματα, είτε απλά σκρολάρεις στο κινητό σου.

Για να το αποφύγεις όλο αυτό, προσπάθησε να βρεις άλλους τρόπους για να κάνεις διάλειμμα που δεν θα σε κουράζουν αλλά θα σε αποφορτίζουν όπως πρέπει. Για παράδειγμα, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις, κοίτα για λίγο έξω από το παράθυρο το γαλάζιο του ουρανού, βάλε λίγη μουσική να παίζει στο background της ολιγόλεπτης απόδρασης.

2. Βάλε τα όριά σου

Το διαβάζεις συχνά αλλά σπάνια το εφαρμόζεις. Αυτό ισχύει σε κάθε τομέα στη ζωή σου και μπορείς να αρχίσεις να το κάνεις πράξη στη δουλειά σου όταν έχεις αλλεπάλληλα events και ξέρεις ότι ο χρόνος δεν φτάνει για να τα καλύψεις. Μπορείς λοιπόν να πεις από την αρχή ότι πρόκειται να κάνεις απλά ένα πέρασμα προκειμένου να μείνει και λίγος χρόνος για σένα στο τέλος της ημέρας.

Αν από την άλλη, η ώρα πέρασε πάλι στο γραφείο και ακόμη να σηκωθείς από την καρέκλα, βάλε όρια και διεκδίκησε τον χρόνο που ούτως ή άλλως προοριζόταν να είναι ελεύθερος για να κάνεις όλα τα άλλα που θες, εκτός από δουλειά.

3. Επιβράδυνε και λίγο

Το να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, είναι αυτό που θες πάντα αλλά με το να προσπαθείς μονίμως να τα κάνεις όλα τέλεια, χάνεις την ενέργειά σου και δεν αποδίδεις όπως θες. Κάπου εδώ, οι ειδικοί έρχονται να σου πουν πως είναι καλό ενίοτε να πατάς το pause και να σου υπενθυμίζεις πως δεν είσαι υπεράνθρωπος ούτε σούπερ- ήρωας για να ανταποκρίνεσαι όλη τη στιγμή με την ίδια επιτυχία. Γι' αυτό επιβράδυνε λίγο και πάρε φόρα για μετά.

4. Μην ξεχνάς την επικοινωνία με τους άλλους

Μην παραμελείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα όσο φορτωμένη κι αν είναι η καθημερινότητά σου. Αυτό θα διώξει μακριά την πίεση και το στρες και θα φέρει τη συναισθηματική χαλάρωση που επιζητάς, η οποία με τη σειρά της θα σε ξεκουράσει συνολικά. Ένα γεύμα, ένα ποτό, ένας απλός περίπατος αρκεί για να δώσεις ένα boost στην ψυχική και σωματική σου υγεία.

5. Καθυστέρησε (δεν πειράζει)

Βιάζεσαι, πιέζεσαι, εξωθείς τον εαυτό σου στα άκρα. Όμως, πρέπει να ξέρεις, ότι και το να καθυστερείς, κάποιες φορές δεν είναι κακό. Αντίθετα, σε βοηθάει να χαλαρώσεις, να πάρεις αποστάσεις όταν είναι αναγκαίο και να αποδείξεις στον εαυτό σου πως μπορεί να τα κατορθώσει όλα ακόμη και με μικρές αναβολές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.