UPDATE #NOW

«Είναι πορνό ο Δαβίδ του Michelangelo; Ελάτε να δείτε» λένε οι Ιταλοί σε γονείς και μαθητές του σχολείου της Florida


JTeam

27 Μαρτίου 2023

«Είναι πορνό ο Δαβίδ του Michelangelo; Ελάτε να δείτε» λένε οι Ιταλοί σε γονείς και μαθητές του σχολείου της Florida
Unsplash
Η Galleria dell' Academia και ο δήμαρχος της Φλωρεντίας κάλεσαν τους μαθητές και τους γονείς που θίχτηκαν από τον Δαβίδ του Michelangelo, για να δουν μόνοι τους τη διαφορά

Πριν από μία εβδομάδα, λέγαμε για τη Διευθύντρια του Κλασικού Σχολείου Tallahassee στη Florida που απολύθηκε επειδή έδειξε σε μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού τον Δαβίδ του Michelangelo. Οι γονείς είχαν γίνει έξαλλοι, κάποιοι το αποκάλεσαν πορνό και, τώρα, ήρθε η σειρά των Ιταλών να απαντήσουν – κι όχι απλώς να απαντήσουν, αλλά να καλέσουν τους Αμερικανούς να δυο από κοντά το άγαλμα.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, μέσω Twitter απευθύνθηκε και προσωπικά στη Διευθύντρια, προκειμένου να την καλέσει και να την τιμήσει προσωπικά. Συνέχισε τονίζοντας πως το να μην μπορείς να ξεχωρίσεις την τέχνη από τη φωτογραφία, είναι γελοίο.

Φυσικά, οι Ιταλοί δε θα μπορούσαν να σταματήσουν εκεί εκεί. Σημείωσαν, λοιπόν, πώς αντιμετωπίζουμε εμείς, οι Ευρωπαίοι, τον πόλεμο που κάνουν οι ΗΠΑ στον πολιτισμό καθώς εδώ, παρά την άνοδο της δεξιάς, η Αναγέννηση και τα (γυμνά) αριστουργήματά της δε συμμετέχουν συχνά σε σκάνδαλα. Η Corriere della Sera, για παράδειγμα, είχε στο κυριακάτικο εξώφυλλό της τον Δαβίδ, με μία εικόνα του Uncle Sam και τη λέξη «ντροπή» να καλύπτουν τα γεννητικά του όργανα.

Την εβδομάδα που πέρασε, η πρώην Διευθύντρια, Hope Carrasquilla, είχε εξηγήσει πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα έπρεπε να είχε γίνει ενημέρωση μέσω επιστολής, πριν οι μαθητές δουν έργα τέχνης αυτής της μορφής. Εξαιτίας «μίας σειράς παρανοήσεων», η επιστολή δεν έφυγε ποτέ και οι γονείς δεν είχαν ιδέα – μία μητέρα, μάλιστα, ένωσε πως το παιδί της δε θα έπρεπε να βλέπει τέτοια γλυπτά.

Φυσικά, όλο αυτό συνέβη εξαιτίας του αγώνα των Ρεπουμπλικανών, τόσο στη Florida όσο και σε άλλα μέρη στις ΗΠΑ, ώστε να γίνει πιο συντηρητική η εκπαίδευση των μαθητών δημοτικού. Ας μην ξεχνάμε ότι τέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύει στις μαθήτριες κάτω των 12 να μιλούν για την περίοδό τους στο σχολείο.

Ο Δαβίδ δημιουργήθηκε μεταξύ 1501 και 1504, για έναν καθεδρικό. Αυτή τη στιγμή, το αριστούργημα του Michelangelo βρίσκεται στην Galleria dell’Accademia, στη Φλωρεντία. H Carrasquilla, έχοντας περάσει μία δεκαετία στον τομέα της κλασικής διδασκαλίας, τόνισε πως «μία στο τόσο, θα έρθει ένας γονιός να παραπονεθεί για την Αναγεννησιακή τέχνη» - γι΄αυτό και γίνεται ενημέρωση νωρίτερα. Δεν εξεπλάγη από το δίλημμα που της έθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων μεταξύ παραίτησης ή απόλυσης, ωστόσο δεν περίμενε να πάρουν το μέρος του οι συνάδελφοί της.