UPDATE #NOW

Florida: Απολύθηκε διευθύντρια σχολείου, επειδή έδειξε σε μαθητές τον Δαβίδ του Michelangelo


JTeam

24 Μαρτίου 2023

Florida: Απολύθηκε διευθύντρια σχολείου, επειδή έδειξε σε μαθητές τον Δαβίδ του Michelangelo
Κάποιος, μάλιστα, αποκάλεσε «πορνογραφικό» το αριστούργημα του Michelangelo

Μερικές φορές το «είναι 2023» αρκεί ως απάντηση, στο «γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα στον κόσμο;». Δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στον κόσμο, ωστόσο.

Η διευθύντρια του Κλασικού Σχολείου Tallahassee της Florida, απολύθηκε έπειτα από παράπονα που έκαναν γονείς μαθητών ΣΤ’ Δημοτικού. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Για ποιον λόγο παραπονέθηκαν, όμως; Επειδή τα παιδιά τους είδαν τον Δαβίδ του Michelangelo. Όχι, δεν είναι αστείο – κάποιος, μάλιστα, το αποκάλεσε «πορνογραφικό».

Μιλώντας στη HuffPost, η Hope Carrasquilla εξήγησε πως τα πράγματα είναι, στην πραγματικότητα, πιο περίπλοκα, καθώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα έπρεπε να είχε γίνει ενημέρωση μέσω επιστολής, πριν οι μαθητές δουν έργα τέχνης αυτής της μορφής. Εξαιτίας «μίας σειράς πατανοήσεων», η επιστολή δεν έφυγε ποτέ και οι γονείς δεν είχαν ιδέα – μία μητέρα, μάλιστα, ένωσε πως το παιδί της δε θα έπρεπε να βλέπει τέτοια γλυπτά.

Φυσικά, όλο αυτό συνέβη εξαιτίας του αγώνα των Ρεπουμπλικανών, τόσο στη Florida όσο και σε άλλα μέρη στις ΗΠΑ, ώστε να γίνει πιο συντηρητική η εκπαίδευση των μαθητών δημοτικού. Ας μην ξεχνάμε ότι τέθηκε προς ψήφιση νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα απαγορεύει στις μαθήτριες κάτω των 12 να μιλούν για την περίοδό τους στο σχολείο.

Ο Δαβίδ δημιουργήθηκε μεταξύ 1501 και 1504, για έναν καθεδρικό. Αυτή τη στιγμή, το αριστούργημα του Michelangelo βρίσκεται στην Galleria dell’Accademia, στη Φλωρεντία. H Carrasquilla, έχοντας περάσει μία δεκαετία στον τομέα της κλασικής διδασκαλίας, τόνισε πως «μία στο τόσο, θα έρθει ένας γονιός να παραπονεθεί για την Αναγεννησιακή τέχνη» - γι΄αυτό και γίνεται ενημέρωση νωρίτερα. Δεν εξεπλάγη από το δίλημμα που της έθεσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων μεταξύ παραίτησης ή απόλυσης, ωστόσο δεν περίμενε να πάρουν το μέρος του οι συνάδελφοί της.