Wild Geese: Το πρώτο trans μυθιστόρημα της Ελληνοϊρλανδής Soula Emmanuel έχει στοιχεία κι από τη δική της ζωή (κι ας μην το παραδέχεται)
Κλέλια Φατούρου
4 Απριλίου 2023
Έχοντας ίσως το πιο κλασικό ελληνικό γυναικείο όνομα, η Soula Emmanuel μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο ιρλανδικό trans μυθιστόρημα. Αν και η ίδια trans, αρνείται να το κάνει αυτοβιογραφικό, ακολουθώντας τον δρόμο των Torrey Peters, Imogen Binnie, Alison Rumfitt και Megan Milks. Trans συγγραφείς που προτίμησαν να φτιάξουν καινούριες ιστορίες, με στοιχεία που ίσως να υπάρχουν και σε εκείνες. Ίσως και όχι.
«Είμαι πολύ καλή στο να κρύβω πράγματα από τον εαυτό μου και μάλλον αυτή η δεξιότητα με οδήγησε στο να γράφω μυθιστορήματα», παραδέχεται η Emmanuel στο i-d.vice, που γεννήθηκε το 1990 στο Δουβλίνο από Ιρλανδή μητέρα και Έλληνα μπαμπά. Ή όπως η ίδια λέει, «ιρλανδικη γοητεία με μεσογειακή θεατρικότητα». Θεωρεί ότι τη διαμόρφωσε το ότι είναι μετανάστρια δεύτερης γενιάς, καθώς και το αστείο της επίθετο. «Είναι σαν να έπρεπε να αποδεικνύω συνέχεια το πόσο Ιρλανδή είμαι».
Το βιβλίο της, Wild Geese, είναι μία ακόμα απόδειξη του ιρλανδικού ταλέντου στη συγγραφή. Εξιστορεί τη ζωή της 30χρονης Phoebe Forde, μίας ακαδημαϊκού από την Ιρλανδία, που ζει στην Κοπεγχάγη με τον σκύλο της, Dolly. Έχει ήδη ξεκινήσει τη φυλομετάβασή της και βρίσκεται σε μία πόλη όπου κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιοι είναι οι γονείς σου ή από πού έρχεσαι. Εκεί μπορεί να ζει με απόλυτη ανωνυμία.
Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται στην πόρτα της η Grace Kearney, μία σχέση που είχε πριν ξεκινήσει τη φυλομετάβαση. Ακολουθεί λοιπόν ένα περίεργο Σαββατοκύριακο, με το παρελθόν της Phoebe να την πιέζει και εκείνη να μην έχει επιλογή. Ξαφνικά καλείται να διαχειριστεί το παρελθόν της με έναν πολύ σωματικό τρόπο.
Η γραφή της έχει επηρεαστεί σαφέστατα από σπουδαίους Ιρλανδούς, όπως ο James Joyce και ο Beckett. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο συνέβαλε η ελληνική καταγωγή της και τα καλοκαίρια στη χώρα, είναι το πόσο περίεργη μπορεί να φαίνεται η Ιρλανδία, αλλά και το κατά πόσο είναι εύκολο να αποδεχθεί την trans κοινότητα, εξαιτίας των σχολείων που χωρίζονται σε αρρένων και θηλέων. Από την άλλη, αν ζούσε στην Ελλάδα, θα έβλεπε την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη δυσκολία για αποδοχή.
Η Emmanuel όμως μεγάλωσε σε ένα μέρος, όπου ναι μεν μπορείς να αλλάξεις επίσημα το φύλο σου, έστω και μόνο επειδή το λες εσύ, αλλά από την άλλη, δεν γίνονται επεμβάσεις φυλομετάβασης στην Ιρλανδία. Αν θες να το κάνεις, πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ανατολική Ευρώπη, και φυσικά με δικά σου έξοδα.
«Οι παροχές υγείας είναι εφιαλτικές και όταν είσαι trans, ξέρεις πόσο μεγάλη εχθρικότητα αντιμετωπίζεις από τους κορυφαίους ειδικούς υγείας. Ωστόσο, η Ιρλανδία είναι πολύ μικρή και όλοι ξέρουν ένα trans άτομο. Δεν είναι τρομερό;»
Read More
- Mean Girls: Η συγγραφέας του βιβλίου μηνύει την Tina Fey και την Paramount επειδή έχει να πληρωθεί 20 χρόνια από τα δικαιώματα
- Α1 Γυναικών: Έβδομο πρωτάθλημα στον Πειραιά, η Χρυσή Βίβλος του πρωταθλήματος
- Ο Elliot Page μιλά για τη φυλομετάβαση, το λάθος που κάνει στις σχέσεις και τους αισχρούς νόμους κατά των trans