UPDATE #NOW

Η Jacinda Ardern συγκινεί με την τελευταία ομιλία της: «Μπορείς να είσαι αγχώδης, ευαίσθητος, μητέρα ή όχι, nerd, ειλικρινής και να είσαι ηγέτης»


Τόνια Τζάφερη

6 Απριλίου 2023

Η Jacinda Ardern συγκινεί με την τελευταία ομιλία της: «Μπορείς να είσαι αγχώδης, ευαίσθητος, μητέρα ή όχι, nerd, ειλικρινής και να είσαι ηγέτης»
@jacindaarden
Το τελευταίο αντίο της 42χρονης πολιτικού, που αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς ανά τον κόσμο, και κατάφερε να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή όταν προσήλθε με το μωρό της σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και φόρεσε χιτζάμπ, έπειτα από σφαγή μουσουλμάνων

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις πολιτικού, που είναι πιο δημοφιλής στον υπόλοιπο κόσμο, παρά στην ίδια της τη χώρα. Η Jacinda Ardern τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την παραίτηση της, κάνοντας λόγο για burn out: «Απλούστατα δεν έχω την ενέργεια για ακόμη τέσσερα χρόνια», είχε δηλώσει τότε.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για απειλές προς την ίδια και την οικογένεια της, οι οποίες την ανάγκασαν προς την παραίτηση. Ύστερα από δυο μήνες, η Jacinda Arden καλείται να πει το τελευταίο της αντίο ως πρωθυπουργός και να παραδώσει την εξουσία της Νέας Ζηλανδίας, στον Chris Hipkins, ηγέτη του εργατικού κόμματος.

Στην τελευταία της ομιλία, η Jacinda μας απέδειξε ξανά γιατί έχει κερδίσει τον θαυμασμό μας, ενώ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία της. Φορώντας ένα παραδοσιακό ένδυμα των Μαορί, πoυ λέγεται “korowai”, η 42χρονη Arden δήλωσε συγκινημένη, πως ήταν «μεγάλο προνόμιο» που υπηρέτησε τη χώρα της και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον διάδοχο της. Ακόμη απέρριψε τους ισχυρισμούς πως οι απειλές που δεχόταν τους τελευταίους μήνες, ήταν η αιτία που την οδήγησαν στην παραίτηση και δήλωσε ξανά την συμπαράσταση της, προς τον νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Στην πολιτική της καριέρα, υπήρξε επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού κόμματος για πέντε χρόνια, και η Ardern ήταν ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας κατά την έκρηξη ηφαιστείου με θύματα δεκάδες τουρίστες, την επίθεση ενόπλου το 2019 στο Κράιστσερτς με 51 νεκρούς και κατά την πανδημία.

Η ίδια δήλωσε ότι βρέθηκε στις ζωές των ανθρώπων «κατά τις πιο θλιβερές ή τραυματικές τους στιγμές»: «Οι ιστορίες τους και τα πρόσωπά τους παραμένουν χαραγμένα στο μυαλό μου και πιθανόν θα μείνουν έτσι για πάντα», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κόρη αστυνομικού και μητέρας εργαζόμενης σε σχολική καντίνα, δηλώνει για τον εαυτό της ότι της αρέσει να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και δεν διστάζει να κλαίει δημοσίως. Η καριέρα της θέλει να εμπνεύσει άλλους να αναλάβουν δημόσια αξιώματα, ακόμη και αν θεωρούνται «ευάλωτοι».

«Μπορείτε να είστε αγχώδεις, ευαίσθητοι, ευγενείς και να δείχνετε ανοιχτά τα αισθήματά σας», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια. «Μπορείτε να είστε μητέρα, ή και όχι, πρώην μορμόνος, ή πάλι όχι. Σπασικλάκι, κάποιος που κλαίει, κάποιος που του αρέσουν οι αγκαλιές, μπορείτε να είστε όλα αυτά και όχι μόνο μπορείτε να βρίσκεστε εδώ αλλά μπορείτε και να είστε ηγέτες, όπως εγώ».

Στην συνέχεια ευχαρίστησε το πλήθος και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να ξέρετε ότι φεύγω με μεγαλύτερη αγάπη και στοργή για την “Aotearoa” ( έτσι λέγεται η Νέα Ζηλανδία στη γλώσσα των Μαορί) και τους ανθρώπους της». «Είμαι έτοιμη να γίνω πολλά πράγματα. Είμαι έτοιμη να γίνω απλή βουλευτής. Είμαι έτοιμη να γίνω αδελφή και μαμά», είπε χαρακτηριστικά. «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου», κατέληξε η 42χρονη κεντροαριστερή πολιτικός, πρότυπο για πολλούς ανά τον κόσμο, η οποία κατάφερε να αποσπάσει την παγκόσμια προσοχή όταν προσήλθε με το μωρό της σε συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και φόρεσε χιτζάμπ έπειτα από σφαγή μουσουλμάνων.

Επισήμως, η Jacinda Arden θα παραιτηθεί αύριο παραδίδοντας τα ηνία της χώρας.