UPDATE #NOW

Mae Martin: Απαντά στους τρανσφοβικούς Ricky Gervais και Dave Chappelle μέσα από το δικό του special «Like a boss»


Κλέλια Φατούρου

6 Απριλίου 2023

Mae Martin: Απαντά στους τρανσφοβικούς Ricky Gervais και Dave Chappelle μέσα από το δικό του special «Like a boss»
Το Mae Martin έβαλε στη θέση τους όλους τους τρανσφοβικούς κωμικούς

Πρωτοείδα το Mae Martin στην αυτοβιογραφική σειρά που έκανε για το Netflix, με τον τίτλο "Feel Good". Το dating, ο έρωτας, η συγκατοίκηση, οι εξαρτήσεις, η αρχή της καριέρας του στο stand up. Μία σειρά που σε κάνει να ταυτίζεσαι σε διάφορα επίπεδα, όπως το να επανεφεύρεις τον εαυτό σου από την αρχή, ακόμα και όταν, φαινομενικά, όλα είναι εντάξει.

Το νέο stand up του non binary Mae Martin, Sap, φιλοξενείται στο Netflix και εκεί συνεχίζει να μιλά για όλα όσα έχουν πλάκα, όπως ο πατέρας του που του μίλησε για τη νύχτα της σύλληψής, όταν έκανε έρωτα με τη μητέρα του. Μιλά όμως και για ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής του, που είναι η δυσφορία φύλου. «Τον τελευταίο χρόνο έκανα αφαίρεση στήθους και είμαι σε πολύ ελαφριά ορμονοθεραπεία. Είμαι 35 χρονών και αυτή ήταν η καλύτερη χρονιά της ζωής μου», εξομολογείται προς το τέλος του σόου του.

Είναι η πιο σημαντική στιγμή του Sap, όχι επειδή είναι ένα δραματικό φινάλε, αλλά επειδή κάνει το αυτονόητο. Μιλά για το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, για τη δυσφορία που νιώθουν τα άτομα και που δεν έχουμε κανέναν δικαίωμα να αμφισβητούμε και, φυσικά, για «τους λευκούς πολυεκατομμυριούχους κωμικούς που πετούν ατάκες για τους trans στο stand up τους, προκαλώντας χειροκροτήματα. Και τα παρακολουθώ, γιατί πρέπει να τα δω ώστε να έχω άποψη και να μπορώ να απαντήσω».

Και αυτό ακριβώς έκανε. Απάντησε, μπαίνοντας στο μικρό γκρουπ non binary και trans κωμικών, που μιλούν για τη δική τους εμπειρία και εξηγούν γιατί δεν είναι οκ να κάνεις 90s αστεία, ειδικά εν μέσω μίας περιόδου όπου τα trans δικαιώματα αφαιρούνται από τους όλο και αυξανόμενους νόμους των Η.Π.Α. Όχι μόνο απαντά, αλλά κατονομάζει και τους κωμικούς που απλώς γιγαντώνουν το πρόβλημα, επειδή νομίζουν ότι ο χλευασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων συνιστά εξαιρετικό υλικό για κωμωδία. Ricky Gervais, Dave Chappelle και Louis C.K., σε εσάς μιλά.

«Κανείς δεν ακυρώνει το βιολογικό φύλο, απλά δεν ταιριάζει σε όλους. Μάς μεγαλώνουν με την επιλογή της δυαδικότητας, ενώ κάποιοι από εμάς δεν ανήκουμε σε κανένα από τα δύο. Μπαίνουμε στην εφηβεία και προσπαθούμε να καταλάβουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε κιόλας, γιατί μάς έχουν επιβληθεί όλοι αυτοί οι συγκεκριμένοι κανόνες. Αν ψάξετε λίγο την ιστορία αρκετών πολιτισμών, δεν υπάρχει δυαδικότητα αλλά περισσότερα φύλα. Λατρεύονταν άνθρωποι σαν εμένα, το φαντάζεστε; Και εμείς αφαιρέσαμε την ομορφιά του να υπάρχει αυτό το φάσμα, επειδή δεν το αντέχαμε», μάς ενημερώνει το Mae.

«Εγώ έκανα αυτή την αλλαγή και δεν είναι ότι είμαι ευτυχισμένο. Απλώς σταμάτησα να υποφέρω τόσο πολύ. Και όταν ακούω σχόλια τύπου 90s, ότι κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως κάκτοι και ότι αυτό προκαλεί γέλιο, δεν καταλαβαίνω πού βοηθά όλο αυτό. Στο τέλος της ημέρας, αν σας λέω ότι υποφέρω σωματικά και νιώθω ότι δεν ανήκω στα δύο κλασικά φύλα, πρέπει απλώς να με εμπιστευτείτε».

Μιλώντας στο Indiewire, εξήγησε γιατί μπήκε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσει το Netflix για να μιλήσει για το θέμα. «Αναφέρθηκα στο δικό μου χειρουργείο για να το κάνω πιο προσωπικό και να καταλάβουν οι άνθρωποι πώς νιώθουν άτομα σαν εμένα. Συνήθως, το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίσεις ένα trans άτομο και να του μιλήσεις. Τίποτα παραπάνω. Μπαίνω λοιπόν στο σαλόνι σου και σου δείχνω ότι δεν είμαι απειλή. Είμαι σαν εσένα».

Και κλείνει, εξηγώντας ότι η ζωή είναι γεμάτη τέρατα, σκοτάδια αλλά και υπέροχες στιγμές. «Για εμένα είναι οι αγκαλιές, το σεξ, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, όλοι οι σκύλοι του κόσμου. Υπάρχει μία γλύκα στη ζωή σαν το Sap, που είναι ο χυμός που εκκρίνουν τα φυτά».