UPDATE #NOW

Reproductive Freedom: Η Gretchen Whitmer υπέγραψε την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Michigan


JTeam

6 Απριλίου 2023

Reproductive Freedom: Η Gretchen Whitmer υπέγραψε την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Michigan
Instagram/ gewhitmer
«Είναι κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ», έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική Κυβερνήτης που έκανε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων γύρω από την άμβλωση το περασμένο φθινόπωρο

Η 49η Κυβερνήτης του Michigan, Gretchen Whitmer υπέγραψε την Τετάρτη, την κατάργηση του σχετικού νόμου του 1931 που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δίνοντας χώρο στα δικαιώματα των γυναικών.

«Είναι κάτι που έχει καθυστερήσει πολύ», έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική Κυβερνήτης που έκανε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων γύρω από την άμβλωση το περασμένο φθινόπωρο. Η ανάκληση της απαγόρευσης συνέβη μία ημέρα μετά από σχετική νίκη στο γειτονικό Wisconsin που ανοίγει τον δρόμο προς την κατάργηση του νόμου του 1849 που απαγορεύει τις αμβλώσεις στην πολιτεία.

Προτεραιότητα λοιπόν αυτή τη στιγμή στο Michigan, είναι η κατάργηση του νόμου που υποδαυλίζει την ελευθερία των γυναικών καθώς τους στερεί το δικαίωμα στην άμβλωση ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Όπως έχει δηλώσει η Whitmer: «Ο νόμος του 1931 δεν πρέπει να τεθεί σε ισχύ ακόμη και αν ανατραπεί η RoevsWade. Θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το Michigan θα παραμείνει ένα μέρος όπου οι γυναίκες έχουν ελευθερία και έλεγχο πάνω στο σώμα τους».

Ο νόμος του 1931, σε συνέχεια της απαγόρευσης του 1846, καθιστά κακούργημα τη χρήση οργάνου ή τη χορήγηση οποιασδήποτε ουσίας με σκοπό «να επιτύχει την αποβολή» μιας γυναίκας, εκτός εάν κινδυνεύει η ζωή της

Η τωρινή υπογραφή λοιπόν είναι ιστορικής σημασίας κι ένα σημαντικό βήμα στη μάχη για ελευθερία αλλά και για πρόσβαση στις αμβλώσεις για τις επόμενες γενιές. Υπενθυμίζουμε ότι η Whitmer είχε κάνει μήνυση πέρσι, με την οποία είχε ζητήσει να ακυρωθεί η απαγόρευση των αμβλώσεων, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος σε ένα μέτρο 176 ετών.

Η κυβερνήτης είχε προχωρήσει σε προληπτική αγωγή μαζί με μια γυναικολογική κλινική στην κομητεία του Ockland, εναντίον εισαγγελέων σε 13 κομητείες, την ώρα που η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις Πολιτείες να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, ουσιαστικά απαγορεύοντας το δικαίωμα των γυναικών.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να αναλάβουμε δράση τώρα, να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας σε όλη την πολιτεία του Michigan θα καλύπτονται από τον νόμο της Πολιτείας, καθώς αυτό επηρεάζει τη ζωή τους και τις πρακτικές των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση τώρα για να διασφαλίσουμε ότι το Σύνταγμα του Michigan προστατεύει αυτό το δικαίωμα που είχαμε επί 49 χρόνια», είχε δηλώσει παλαιότερα η ίδια στο Associated Press.

Σύμφωνα με την κυβερνήτη της Πολιτείας,, σχεδόν 2,2 εκατομμύρια γυναίκες μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε μια ασφαλή, νόμιμη ιατρική διαδικασία. Έτσι, η Whitmer ζητά εδώ και καιρό, το αυτονόητο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Michigan. Να κηρύξει συνταγματικό το δικαίωμα στην άμβλωση και να καταρρίψει τον νόμο του 1931, ο οποίος θα μπορούσε να επανέλθει σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει ή αποδυναμώσει την Απόφαση Roe του 1973.