UPDATE #NOW

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα παιδιά μπορούν να γίνουν και πάλι χαρούμενα χάρη στα βιβλία της Shirley Hughes


JTeam

10 Απριλίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα παιδιά μπορούν να γίνουν και πάλι χαρούμενα χάρη στα βιβλία της Shirley Hughes
Serhii Korovayny/The Observer
Μετά τον θάνατο της συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Shirley Hughes, ο γιος της σκέφτηκε να μεταφέρει πολλά από τα βιβλία της, συμπεριλαμβανομένου και του βραβευμένου Dogger, σε βιβλιοθήκες της Ουκρανίας, εκεί όπου το διάβασμα βοηθάει τα παιδιά να επουλώσουν τις πληγές και το τραύμα του πολέμου

Η Εθνική βιβλιοθήκη της Ουκρανίας είναι επιτέλους ανοιχτή, με δημιουργικές ιδέες και πολύ κόσμο ενώ έχει φανατικούς αναγνώστες, που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Κίεβο, την πόλη που είναι σε πόλεμο πάνω από έναν χρόνο.

Η Διευθύντρια, Alla Gordiienko, περιγράφει τη βιβλιοθήκη ως «ένα συναισθηματικό καταφύγιο», στο οποίο «οτιδήποτε κάνουμε, ξεκινάει από ένα βιβλίο». Όπως περιγράφει και η παιδοψυχολόγος που εργάζεται εκεί, Lada Tsybulska, «το βιβλίο είναι ο καλύτερος γιατρός της ψυχής». Αυτό από μόνο του κάνει το μέρος ξεχωριστό, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που τραυματίζει τα παιδιά ανεπανόρθωτα.

Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και εικονογράφος, Shirley Hughes έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022, μία ημέρα μετά την ολοκληρωτική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ίδια όπως αναφέρεται στον Guardian, θα ήθελε πολύ τα βιβλία της να φτάσουν μέχρι εκεί για όλα τα παιδιά που βιώνουν τραγικές συνθήκες στην Ουκρανία, όπως κι έγινε με τη βοήθεια του γιου της.

Οι παιδικές βιβλιοθήκες της χώρας έχουν γεμίσει με ζωηρούς χαρακτήρες και φαντασία σε μια χώρα που μαίνεται από τον πόλεμο. Τα βιβλία φτάνουν σε παιδιά που ζουν στην πρώτη γραμμή του πολέμου όπως στη Χερσώνα, στο Mykolaiv αλλά και στη Bila Tserkva, 50 χλμ νότια της πρωτεύουσας, στην οποία η βιβλιοθήκη της Μαριούπολης έχει εκκενωθεί

Κάπως έτσι ο γιος της Hughes μαζί με τα δύο αδέρφια του, Tom και Clara πήραν την πρωτοβουλία να μεταφέρουν έναν ολόκληρο θησαυρό από περισσότερο από 1000 βιβλία και συγγράμματα που φιλοξενούνταν σπίτι τους εδώ και 67 χρόνια. Η κληρονομιά της μητέρας τους μεταφέρθηκε με μεγαλείο ψυχής σε μια χώρα που έχει ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τον λογοτεχνικό πλούτο

Την ημέρα που τα βιβλία κατέφθασαν εκεί, 120 παιδιά ανυπομονούσαν για την παρουσίαση των βιβλίων προκειμένου να βυθιστούν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που έχουν συνηθίσει τον τελευταίο χρόνο στη χώρα τους. Μέχρι σήμερα, κάθε παιδί βρίσκει βιβλία ή δραστηριότητες που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά του ενώ αν δεν θέλουν να διαβάζουν μόνα τους, μια άλλη φωνή τους αφηγείται την ιστορία του κάθε βιβλίου.

Πολλά από αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται να ανοιχτούν για αυτό που αντιμετωπίζουν στις συζητήσεις μετά τις αφηγήσεις. Αυτό που σίγουρα βοηθάει αρκετά, είναι «να βγουν εκεί έξω και να ουρλιάξουν» σύμφωνα με τα άτομα που δουλεύουν εκεί. Μάλιστα, κάποια παραμένουν στο «συναισθηματικό τους καταφύγιο» για ώρες. Το αποχωρίζονται δύσκολα αφού είναι η ψυχική τους απόδραση και νιώθουν ευγνωμοσύνη για όλα αυτά τα βιβλία, για το Wifi και τις συνδέσεις που γίνονται μέσω Zoom.

Η απόδραση αυτή περιγράφεται και ως Mama Time, βοηθώντας πέρα από τα παιδιά, και τις μητέρες που είναι εντελώς απροετοίμαστες μπροστά στη φρίκη του πολέμου και δεν ξέρουν πώς να την εξηγήσουν στα πλάσματα που έχουν φέρει στη ζωή.

Όλος αυτός ο πολιτισμός που ξεπηδά μέσα από τα βιβλία αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν για λίγο χαρούμενοι, όσο βρίσκονται ακόμη υπό τη σκιά του πολέμου. Η ομορφιά που κρύβεται πίσω από κάθε εικόνα και σελίδα δίνει τη δύναμη σε κάθε μικρό και μεγάλο να συνεχίσει μέχρι να απομακρυνθεί εντελώς από το σκοτάδι, τη βία και το απρόβλεπτο του μετώπου.