UPDATE #NOW

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν χάπι άμβλωσης παρά τις απαγορεύσεις, αλλά με περιορισμούς


JTeam

13 Απριλίου 2023

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να παρέχουν χάπι άμβλωσης παρά τις απαγορεύσεις, αλλά με περιορισμούς
pexels
Αρχικά θα χορηγείται μετά από τρία ραντεβού στον γιατρό

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας του από δικαστή του Τέξας, το χάπι της άμβλωσης με την μιφερπριστόνη εξακολουθεί να διατίθεται στις ΗΠΑ αλλά με περιορισμούς. Αρχικά, το χάπι της άμβλωσης θα χορηγείται μετά από τρία ραντεβού στον γιατρό, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης που αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή κάποιον αποφάσεων του συντηρητικού δικαστή, Matthew J Kacsmaryk.

Παράλληλα, μειώθηκε η περίοδος κατά την οποία μπορεί να ληφθεί. Από τις 10 εβδομάδες που ίσχυε μέχρι τότε, πλέον έχει μειωθεί στις επτά. Την προηγούμενη Παρασκευή πάντως, άλλος ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από την FDA να διατηρήσει την πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, χωρίς νέους περιορισμούς, σε 17 πολιτείες και στην περιφέρεια της Κολούμπια. Οι δύο αντικρουόμενες θα ισχύουν μέχρι να εξεταστούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Η προσφυγή που εξετάζει ο Κατσμάρεκ υποβλήθηκε τον Νοέμβριο από τέσσερις οργανώσεις κατά των αμβλώσεων, οι οποίες ζητούν να ανακληθεί η άδεια που είχε δώσει η FDA πριν 22 χρόνια στη μιφεπριστόνη. Η μιφεπριστόνη εγκρίθηκε το 2000 για χρήση σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, τη μισοπροστόλη, για την πρόκληση άμβλωσης στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αποβολών και για άλλες γυναικολογικές παθήσεις.

Σε όλες τις χώρες στις ΗΠΑ τουλάχιστον οι μισές αμβλώσεις γίνονται φαρμακευτικά και όχι με επέμβαση, σύμφωνα με το Guttmacher Institute. Η μιφεπριστόνη χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των φαρμακευτικών αμβλώσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι πάροχοι αμβλώσεων σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να στραφούν σε άλλο πρωτόκολλο για τις φαρμακευτικές αμβλώσεις, το οποίο θα βασίζεται στη χρήση μόνο μισοπροστόλης. Αυτό το πρωτόκολλο δεν έχει την έγκριση του FDA, αλλά χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Μετά την απόφαση του Kacsmaryk πάντως, ο Joe Biden ανακοίνωσε ότι θα «πολεμήσει» την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε μια «άνευ προηγουμένου» προσπάθεια «στέρησης από τις γυναίκες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».