UPDATE #NOW

Η σημερινή σου επιτυχία, εξαρτάται από το πόσο κοινωνικός ήσουν σε αυτή την ηλικία


JTeam

18 Απριλίου 2023

Η σημερινή σου επιτυχία, εξαρτάται από το πόσο κοινωνικός ήσουν σε αυτή την ηλικία
pexels
Θα σε πάμε πίσω στον χρόνο τότε που (ίσως) έφευγες με κλάματα κάθε πρωί από το σπίτι

Τι αναμνήσεις έχεις από το νηπιαγωγείο; Πέρα από τις πρώτες μέρες που πιθανολογούμε ότι κυλούσαν με πολύ κλάμα πίσω από τα κάγκελα και μακριά από τη μητρική αγκαλιά, έκανες εύκολα παρέες ή σου άρεσε να παίζεις πιο μοναχικά;

Κάνοντας σύγκριση του χθες με το τώρα, πόσες διαφορές βλέπεις στον εαυτό σου; Όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν πολλή σημασία καθώς ερευνητές του Pennsylvania State University διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές μας δεξιότητες κατά τη διάρκεια των νηπιακών μας χρόνων, υποδηλώνουν και μελλοντική επιτυχία.

Στη μελέτη που κράτησε 20 χρόνια, πήραν μέρος 700 συμμετέχοντες με χαμηλότερο κοινωνικο- οικονομικό υπόβαθρο. Το άγχος, το φύλο, τα επίπεδα της επιθετικότητας των παιδιών αλλά και το χαμηλό εισόδημα των οικογενειών τους λήφθηκαν σοβαρά υπόψιν στα αποτελέσματα.

Jenny.Gr
pexels

Τα παιδιά που βοηθούσαν τους συμμαθητές τους και είχαν μάθει να μοιράζονται τα πράγματά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν από κάποιο πανεπιστήμιο μελλοντικά. Όσο πιο κοινωνικά ήταν, τόσο περισσότερο αυξάνονταν μάλιστα οι πιθανότητες να έχουν βρει full- time δουλειά μέχρι τα 25 τους και να έχουν υψηλότερους μισθούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Damon Jones, παρόλο που χρειάζονται κι άλλες σχετικές έρευνες, «όταν τα παιδιά αναπτύσσουν τέτοιες δεξιότητες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν στο σχολείο, στη δουλειά και στη ζωή τους».

Έρευνες σαν αυτή δείχνουν σύμφωνα με τον ερευνητή, ότι οι κοινωνικές και συναισθηματικές μαθησιακές δεξιότητες μπορούν να βελτιωθούν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες επιτυχίες μελλοντικά.