UPDATE #NOW

H Ινδία κοντά στην ισότητα: Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει για τη νομιμοποίηση του ομόφυλου γάμου


JTeam

18 Απριλίου 2023

H Ινδία κοντά στην ισότητα: Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει για τη νομιμοποίηση του ομόφυλου γάμου
Ankita Khanna and Dr Kavita Arora / BBC
Η πολυπόθητη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα κάνει την Ινδία την 35η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ένωση ομοφύλων

Η Ινδία φαίνεται πως βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα καθώς η εκδίκαση των προσφυγών για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, παίρνει τον δρόμο της ολοκλήρωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εμφανίζεται αισιόδοξη ενώ οι ακροάσεις «μεταδίδονται live για λόγους δημοσίου συμφέροντος». «Η συμβίωση ως σύντροφοι και οι σεξουαλικές σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι συγκρίσιμες με την έννοια της ινδικής οικογενειακής μονάδας του συζύγου, της συζύγου και των παιδιών», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής δικαστής χαρακτήρισε το θέμα «εξαιρετικής σημασίας» και συνέστησε πενταμελή συνταγματική έδρα για να πάρει τη σχετική απόφαση. Ανάμεσα στα 18 ζευγάρια που κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αιτηθούν νομιμοποίηση των γάμων gay ζευγαριών, είναι και η Dr Kavita Arora με την Ankita Khanna. Οι δυο τους περιμένουν εδώ και χρόνια να παντρευτούν παρά την αποδοχή της σχέσης τους από τις οικογένειές τους. Ωστόσο, 17 χρόνια μετά τη γνωριμία τους και περισσότερα από 10 χρόνια συμβίωσης, δεν μπορούν ακόμη να επισημοποιήσουν τη σχέση τους.

Η πολυπόθητη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο θα κάνει την Ινδία την 35η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί την ένωση ομοφύλων

Όταν η μητέρα της Ankita έπρεπε να κάνει μία επέμβαση, η Kavita, που την είχε συνοδεύσει στο νοσοκομείο, δεν μπορούσε να συναινέσει καθώς δεν ήταν συγγενής της, για τον νόμο. Την ίδια μέρα, κατέθεσαν την προσφυγή τους στο δικαστήριο.

Η δικηγόρος τους εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία της δίκης, στηριζόμενη και σε απόφαση του Δεκεμβρίου 2018 που αποποινικοποίησε το σεξ μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ότι το δικαστήριο τόνισε το δικαίωμα στην επιλογή συντρόφου και αυτό με κάνει πολύ αισιόδοξη», δηλώνει η ίδια.

Η συζήτηση επί του ζητήματος είναι σημαντική σε μια χώρα στην οποία ζουν δεκάδες εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Το 2012, η ινδική κυβέρνηση προσδιόρισε τον πληθυσμό τους σε 2,5 εκατομμύρια, αλλά υπολογισμοί που χρησιμοποιούν παγκόσμιες εκτιμήσεις πιστεύουν ότι είναι τουλάχιστον το 10% του συνολικού πληθυσμού, περισσότερα από 135 εκατομμύρια δηλαδή.

Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, τα ζευγάρια που έχουν καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, έλαβαν μια σημαντική ώθηση όταν η κορυφαία ομάδα ψυχικής υγείας της χώρας, η Ινδική Ψυχιατρική Εταιρεία (IPS), που εκπροσωπεί περισσότερους από 7.000 ψυχιάτρους, εξέδωσε δήλωση προς υποστήριξή τους. «Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ασθένεια», αναφέρει, τονίζοντας ότι οι διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας σε αυτούς».