UPDATE #NOW

Lemon, Carlson, Shell: 3 ισχυροί άνδρες των media απολύθηκαν λόγω σεξιστικής συμπεριφοράς ή σεξουαλικής παρενόχλησης


Κλέλια Φατούρου

25 Απριλίου 2023

Lemon, Carlson, Shell: 3 ισχυροί άνδρες των media απολύθηκαν λόγω σεξιστικής συμπεριφοράς ή σεξουαλικής παρενόχλησης
Τελικά ο σεξισμός δεν κερδίζει πάντα

Αυτή ήταν μία δύσκολη εβδομάδα για κορυφαία στελέχη των αμερικανικών media, σε διαφορετικές θέσεις. Απολύθηκαν όλοι εξαιτίας της κακής τους συμπεριφοράς ή των ακραίων πεποιθήσεών τους. Ας δούμε ποιοι είναι και τι οδήγησε στην οριστική παύση τους.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μιλούσαμε για την περίπτωση Don Lemon, του παρουσιαστή του "CNN This Morning". Ήταν στο κανάλι από το 2006, αλλά η σεξιστική συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, ήταν γνωστή εδώ και χρόνια. Τον περασμένο Φεβρουάριο ωστόσο, έναν σχόλιο on air για το πότε μία γυναίκα είναι ακμαία («Στα 20, 30, άντε και τα 40») ήταν ο λόγος για να μην τον δούμε σε δύο συναπτές εκπομπές. Ζήτησε συγγνώμη, υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει περισσότερο και επέστρεψε στο πόστο του.

Λίγο πριν, το Variety είχε κάνει μία μεγάλη έρευνα με συναδέλφους του, που λάμβαναν απειλητικά μηνύματα, σχόλια που γίνονταν στον χώρο εργασίας, όσο και ζωντανά στην εκπομπή. Παρόλα αυτά, δεν συνέβη κάτι. Μέχρι χτες, Δευτέρα, όπου ο Lemon ανακοίνωσε την απόλυσή του μέσα από το Twitter του.

«Ενημερώθηκα το πρωί από τον ατζέντη μου ότι απολύθηκα από το CNN. Μετά από 17 χρόνια, περίμενα ότι κάποιος από τη διοίκηση θα είχε την αξιοπρέπεια να ενημερωθώ ο ίδιος από κοντά. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια ένδειξη ότι υπήρχε πρόβλημα, οπότε υπάρχουν μάλλον μεγαλύτερα θέματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου και όλες τις ομάδες στις οποίες συμμετείχα. Είναι οι πιο ταλαντούχοι δημοσιογράφοι του χώρου».

Η απάντηση όμως του CNN, πάλι μέσω Twitter, ήταν ότι ζητήθηκε από τον Lemon συνάντηση με τη διοίκηση και η απάντησή του ήταν αυτό το post. Η διακοπή της συνεργασίας επιβεβαιώθηκε τελικά και από το δίκτυο.

Ο Tucker Carlson ξεκίνησε στο Fox News το 2009 και 7 χρόνια αργότερα, απέκτησε το ομώνυμο σόου του. Ήταν η εκπομπή με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, και η επιτυχία βασίστηκε στην ξενοφοβία των Αμερικανών. Σύμφωνα με τους New York Times, επρόκειτο για την πιο ρατσιστική εκπομπή, με τον Carlson να αποκαλεί το κίνημα Black Lives Matter, «ένα πλήθος εγκληματιών» και να υποστηρίζει τη θεωρία της αντικατάστασης. Ότι δηλαδή οι Εβραίοι και οι Δημοκράτες θέλουν να αντικαταστήσουν τους λευκούς ψηφοφόρους. Ενώ υποστήριζε ότι δεν έχει προκαταλήψεις και ότι μισεί τον Trump, επέλεξε να δείξει συγκεκριμένες εικόνες από την εισβολή στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του.

Το κερασάκι στην τούρτα και αυτό που οδήγησε στην απόλυσή του, από τον ίδιο τον Rupert Murdoch, ήταν η μήνυση που κατατέθηκε από την Abby Grosseberg, πρώην παραγωγό της εκπομπής του, η οποία τον κατηγορεί για σεξισμό και εχθρικό εργασιακό περιβάλλον. «Η Fox News Media και ο Tucker Carlson συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη συνεργασία τους», ήταν η επίσημη ανακοίνωση του καναλιού, την οποία ο Carlson έμαθε 10 λεπτά πριν τη δημοσιοποίησή της, σύμφωνα με τη Washington Post.

Η τελευταία και εξίσου σοκαριστική απόλυση είναι αυτή του Jeff Shell, CEO της NBCUniversal. Η επίσημη εξήγηση ήρθε από την ίδια την εταιρία, σύμφωνα με την οποία, ο Shell «διατηρούσε ακατάλληλη σχέση με εργαζόμενη, η οποία περιελάμβανε και σεξουαλική παρενόχληση». Το αποτέλεσμα ήταν να απολυθεί άμεσα και να αναλάβει, προσωρινά, ο Mike Cavangh, το δεξί χέρι του CEO. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στο ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρίας, η οποία έχει αναλάβει γνωστές υπηρεσίες streaming, όπως το Hulu και Peacock.

«Σήμερα ήταν η τελευταία μέρα μου ως CEO της NBCUniversal. Είχα μία ακατάλληλη σχέση με γυναίκα από την εταιρία, και το μετανιώνω βαθιά. Λυπάμαι που απογοήτευσα τους συνεργάτες μου και ήταν προνόμιο που δούλεψα μαζί τους τα τελευταία 19 χρόνια». Το όνομα της καταγγέλουσας δημοσιοποιήθηκε, παρά τη θέλησή της, και η έρευνα για τον Shell διήρκεσε έναν μήνα.