REAL LIFE WHO

Η πρώτη μαύρη CEO του Fortune 500 εξηγεί πώς «Το να είσαι μειονότητα, είναι προσόν»


JTeam

14 Μαρτίου 2022

Η πρώτη μαύρη CEO του Fortune 500 εξηγεί πώς «Το να είσαι μειονότητα, είναι προσόν»
Instagram/ nsbe
Η Ursula Burns περιγράφει τον δρόμο μέχρι την επιτυχία και όλα όσα τη βοήθησαν να διακριθεί.

Όταν το 2009 έγινε η CEO της Xerox, δεν είχε ιδέα για τη σπουδαιότητα αυτού που θα κατάφερνε στη συνέχεια. H Ursula Burns έγραψε ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα CEO μίας από τις εταιρείες της λίστας Fortune 500 ενώ παρέμεινε στη θέση μέχρι το 2016. Η ίδια στην αρχή δεν τα πήγαινε καλά με την προβολή και τα φώτα της δημοσιότητας αλλά ούτε και με το αντικείμενο της δουλειάς.

H Xerox, έχοντας τη φήμη ενός από τους πιο ισχυρούς τεχνολογικούς κολοσσούς τα τελευταία 100 χρόνια, προσπαθούσε εκείνη την εποχή να εναρμονιστεί στο σήμερα και να διατηρήσει παράλληλα τη φήμη της στον χρόνο. Ακριβώς τότε ήταν που η Burns συνειδητοποίησε ότι δεν ήξερε ούτε τα μισά από αυτά που έπρεπε για να διευθύνει με επιτυχία την εταιρεία. Αλλά το ρίσκαρε και τελικά τα κατάφερε με εξαιρετική επιτυχία.

Όπως δηλώνει σχετικά με τη φύση της στο CNBC Make It, δεν την ένοιαζε ποτέ που ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα μέσα σε έναν χώρο. Αντιθέτως, πολλές φορές το θεωρούσε πλεονέκτημα γιατί όπως περιγράφει: «Όποτε σήκωνα το χέρι μου σε meeting, δεν περνούσε ποτέ απαρατήρητο. Είσαι τόσο διαφορετικός που τουλάχιστον σε ανοιχτούς χώρους, δεν μπορούν να σε αγνοήσουν».

«Η μητέρα μου ήταν ξεκάθαρη ότι ήθελε να μας δει να πετυχαίνουμε»

Ως το δεύτερο παιδί μιας μονογονεϊκής οικογένειας, η Burns ήταν ανεξάρτητη, λίγο μοναχική και πολύ συνεργάσιμη. Μεγαλωμένη σε ένα φτωχό κοινωνικό περιβάλλον στον Panama, η πρώην CEO έμαθε να εκτιμά τα πράγματα και να έχει αξίες από μικρή. Η μητέρα της έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της και κυρίως οι αρχές που της μετέφερε. Όπως συνήθιζε να της λέει: «Πρέπει να βγεις έξω και να επιδιώκεις να συμβούν πράγματα». Αυτά τα έλεγε σε μια εποχή που οι μαύροι ζούσαν στο περιθώριο, ελπίζοντας πως η κατάσταση θα άλλαζε μελλοντικά για τα παιδιά της.

Κάπως έτσι η Ursula Burns αποφάσισε να κυνηγήσει όνειρα και να προκαλέσει την τύχη της με πράξεις. Δεν είχε αμφιβολία ότι μια μέρα θα πετύχαινε, όπως κι έγινε. Μπορεί να μην πίστευε ότι θα γίνει τόσο επιτυχημένη επιχειρηματίας αλλά πάντα στόχευε ψηλά και αυτό ήταν κάτι που της το δίδαξε η ίδια της η μητέρα.

Οι 3 στρατηγικές που τη βοήθησαν να γίνει CEO

Πρώτον, χρειάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά. Επέλεξε μια καριέρα που ήταν τέλεια για εκείνη και ταίριαζε ακριβώς στο μοναχικό της προφίλ αφού κατά κύριο λόγο έπρεπε να δουλεύει επάνω στη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Δεύτερον, έμαθε να λέει πάντα ναι όταν έπρεπε να βοηθήσει στην άμεση επίλυση ενός ζητήματος. Δεν διαπραγματευόταν, προχωρούσε κατευθείαν στην πράξη.

Τρίτον, ανήκε σε μειονότητα που αποδείχθηκε τελικά μεγάλο προσόν. Ακριβώς επειδή ήταν διαφορετική από τους υπόλοιπους, όποτε είχε μια ιδέα, οι υπόλοιποι προθυμοποιούνταν να την ακούσουν χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα συμφωνούσαν στη συνέχεια μαζί της. Στην Xerox ειδικά, η καταγωγή και το χρώμα της αποδείχθηκαν υπέρ της.

«Το να είσαι μειονότητα, τελικά είναι προσόν»

Η Ursula Burns μπορεί να μην ήξερε πολλά όταν ξεκίνησε ως CEO στην Xerox αλλά είχε δίπλα της μια ομάδα ειδικών που της έδειξαν τον δρόμο. Μαζί με όλες τις αρχές που κουβαλάει μαζί της ως βασικά συστατικά επιτυχίας, πιστεύει κάτι ακόμη: ότι δεν πρέπει να είσαι πάντα πολύ ευγενικός. Όπως λέει: «Αν κάτι που κάνω είναι καλό, πες το μου αλλά αν δεν είναι, πάλι πες το μου για να το διορθώσω».

TAGS

CEO