UPDATE #NOW

Don Lemon: Ο παρουσιαστής του CNN κατηγορείται για 15ετή μισογυνισμό και σεξισμό


Κλέλια Φατούρου

6 Απριλίου 2023

Don Lemon: Ο παρουσιαστής του CNN κατηγορείται για 15ετή μισογυνισμό και σεξισμό
Instagram/Don Lemon
Άλλη μία περίπτωση ανθρώπου που νομίζει ότι είναι οκ να φέρεται όπως θέλει στις γυναίκες

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο παρουσιαστής του CNN Don Lemon προκάλεσε σχόλια όταν είπε on air ότι η υποψήφια για Προεδρία, Nikki Haley «δεν είναι πια ακμαία». Πράγμα που εξήγησε με το σχόλιο ότι «οι γυναίκες θεωρούνται ακμαίες όταν διανύουν τη δεκαετία των 20, των 30, άντε το πολύ των 40». Ευτυχώς που μάς το εξήγησε.

Το αποτέλεσμα είναι να τον παύσουν από το "CNN This Morning" για 2 μέρες, πράγμα που οδήγησε στο να απολογηθεί μέσω Twitter, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει περισσότερο. Όλοι ξέρουν όμως ότι το συγκεκριμένο συμβάν ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Variety, ο Don Lemon έχει ιστορικό μισογυνισμού και σεξισμού τα τελευταία 15 χρόνια που εργάζεται στο CNN. Υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις από γυναίκες συναδέλφους του, με βασικές τις Soledad O'Brien, Nancy Grace και Kyra Phillips.

Μία από τις πιο σοκαριστικές ιστορίες που ήρθε στο φως είναι εκείνη της Phillips, όταν οι δυο τους συμπαρουσίαζαν το Live From, το 2008. Υπήρχε ένταση, η οποία αυξήθηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες, και οδηγούσε σε αναγκαστικές διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Πηγές υποστηρίζουν ότι ο Lemon έγινε έξαλλος όταν ένας συμπαρουσιαστής του ανέλαβε ένα θέμα για το Ιράκ, που ήθελε και εκείνος, και μπήκε στο γραφείο της Phillips σκίζοντας φωτογραφίες και πίνακες. Επίσης, της έστειλε μηνύματα που την απειλούσε ότι θα το πληρώσει, γιατί ξεπέρασε τα όρια. Τα αρνήθηκε όλα και αναφέρθηκε σε μεμονωμένο γεγονός του 2008.

Οι αναφορές όμως που έγιναν μαρτυρούν ότι αυτή η συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, ήταν ο κανόνας. Ήταν σκληρός με όλες, κοροϊδεύοντας on air τις συμπαρουσιάστριές του ή αποκαλώντας χοντρή την παραγωγό του.

Μία ακόμη ιστορία είναι αυτή της Goldie Taylor, μία πρώην συμβούλου του CNN, που έκανε guest στην εκπομπή του, αλλά μπήκε στη μαύρη λίστα, όταν του άσκησε κριτική για σχόλια τύπου «η μαύρη κοινότητα θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματά της», το 2013. «Δεν εκπλήσσομαι όταν ο Don βρίσκει τον μπελά του και δεν μου προκαλεί κάποιο συναίσθημα το να τον βλέπω να σαμποτάρει τον εαυτό του. Παλιά είχε βάλει στόχο τους μαύρους ανθρώπους. Τώρα τις γυναίκες». Όπως η στιγμή που είπε live σε θύμα του Bill Cosby ότι όλο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν του είχε δαγκώσει το πέος.

Μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε και μία γενικότερη συμπεριφορά ντίβας στον εργασιακό χώρο του όπου αργούσε ή δεν ολοκλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Σε αυτό συνέβαλε και η προσωπική σχέση που είχε με τον CEO του δικτύου. Σε κάθε περίπτωση, οι τοξικές συμπεριφορές δεν είναι πλέον ένα μυστικό που πρέπει να φυλάσσεται και, ευτυχώς, οι υπάλληλοι δεν φοβούνται να αναφερθούν σε γεγονότα, ακόμα κι αν ξέρουν ότι μπορεί να μην υπάρξει διαφορά.