UPDATE #NOW

Μελάνωμα: Τι είναι ακριβώς και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες


JTeam

26 Απριλίου 2023

Μελάνωμα: Τι είναι ακριβώς και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες
pexels
Είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου γιατί εξαπλώνεται στα αιμοφόρα αγγεία και τους λεμφαδένες ενώ επιτίθεται και στα υπόλοιπα όργανα.

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος, και όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόκειται για την πιο επιθετική και απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος, διότι μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρο, ειδικά στους άνδρες.

Όταν ένας σπίλος, δηλαδή μία δερματική βλάβη, αρχίζει να αυξάνεται ή να αλλάζει σχήμα, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου γιατί εξαπλώνεται στα αιμοφόρα αγγεία και τους λεμφαδένες ενώ επιτίθεται και στα υπόλοιπα όργανα.

Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνων του δέρματος έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έρευνας στις ΗΠΑ, το μελάνωμα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25-30 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες μεταξύ 30-35 ετών.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στο μελάνωμα ακριβώς επειδή το δέρμα τους δεν περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το γυναικείο δέρμα, και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος. Άλλες έρευνες από την άλλη δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας για το δέρμα.

Μάλιστα, βάσει ερευνών, οι άνδρες είναι λιγότερο ενημερωμένοι κι ευαισθητοποιημένοι για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος συγκριτικά με τις γυναίκες κι έτσι φορούν σπάνια αντηλιακό. Σύμφωνα με τον συμπεριφερικό επιστήμονα, Dawn M. Holman: «Πάνω από το 40% των ανδρών δηλώνουν ότι δεν βάζουν ποτέ αντηλιακό όταν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο».

Σε έρευνα μάλιστα που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι άνδρες τείνουν να πιστεύουν πως το μαύρισμα είναι υγιές παρά τους κινδύνους που ενέχει τις περισσότερες φορές, ενώ παράλληλα θεωρούν πως το «ήπιο μαύρισμα» μπορεί να σε προστατεύσει από τον ήλιο (παρόλο που δεν μπορεί), και πως δεν μπορείς να εμφανίσεις καρκίνο του δέρματος σε σημεία, όπως τα δάχτυλα του ποδιού σου, (κι όμως μπορείς).

Οι περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν το μελάνωμα είτε στην πλάτη τους είτε στο κεφάλι τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρατηρήσουν τις αλλαγές στις ελιές τους που είναι ένα από τα κύρια σημάδια της νόσου. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του μελανώματος είναι τα προηγούμενα εγκαύματα. Για παράδειγμα, ένα έγκαυμα που είχες πάθει στα εφηβικά σου χρόνια μπορεί να είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο δέρματος στα 50 σου.

Κάθε φορά που παθαίνεις εγκαύματα, αυξάνεις τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι πως το μελάνωμα μπορεί να αναγνωριστεί έγκαιρα. Μέσω μίας εξέτασης από έναν δερματολόγο ο καρκίνος του δέρματος μπορεί συνήθως να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί νωρίς και σχετικά εύκολα.

Αν η ασθένεια δεν έχει προχωρήσει, οι πιθανότητες να αποκατασταθεί ακόμη και πλήρως η υγεία του ασθενούς είναι πολύ καλές. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, οι συχνότεροι όμως είναι τρεις, το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.