Είχα πολλούς λόγους, που ήθελα από καιρό να επισκεφτώ την Αιθιοπία. Ένας από αυτούς ήταν για να συναντήσω τη Λούσι, το διάσημο αυστραλοπίθηκο που έζησε 3 εκατομμύρια χρόνια πριν στην Ανατολική Αφρική. Θεωρείται καθοριστικός ο ρόλος του στην εξέλιξη του Ανθρώπου και βρίσκεται στο Εθνικό μουσείο της πρωτεύουσας, της Αντίς Αμπέμπα. Από την ίδια περιοχή προέρχονται οι σύγχρονοι άνθρωποι, οι homo sapiens.
Άλλος ένας λόγος ήταν ο Καφές! Από εδώ ξεκίνησε η ιστορία του διάσημου ροφήματος. Τον 9ο αιώνα μ.Χ. ένας βοσκός κοντά στην περιοχή Kaffa παρατήρησε την υπερβολικά ενεργητική συμπεριφορά που είχε το κοπάδι του από ένα συγκεκριμένο φυτό που μασούσαν. Από εκεί πήρε και το όνομά του ο Καφές, και ταξίδεψε αργότερα σε όλο τον κόσμο.
Ενδιαφέρον επίσης έχει η ιστορία των Ρασταφάρι, που, αν και από την μακρινή Τζαμάικα, πήραν το όνομα τους από τον Χαϊλέ Σελασιέ (Ρας Ταφάρι το μικρό του όνομα, 1892-1975), τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας. Η διάδοση της ιδέας του Τζαμαϊκανού πολιτικού ακτιβιστή Μάρκους Γκάρβεϊ για έναν Μαύρο Βασιλιά που θα ενώσει όλους τους μαύρους και θα τους συγκεντρώσει ξανά στην Αφρική συνέπεσε με την ενθρόνιση του Σελασιέ στη μόνη ανεξάρτητη χώρα της Αφρικής (μόνο την πενταετία 1936-1941 οι Ιταλοί κατέκτησαν ένα μέρος της). Ο ίδιος ο Σελασιέ δεν είχε ιδέα φυσικά και δεν νομίζω να άκουγε καν Bob Marley στα βαθιά του γεράματα που πρόλαβε την αρχή της Ρέγκε.
Διάβασε εδώ την συνέχεια.