Ο έρπης υπάρχει επειδή οι πρόγονοί μας έκαναν λάθος σεξ και έτρωγαν λάθος πράγματα
JTeam
5 Μαΐου 2023
Αν κάποια στιγμή στη ζωή σου είχες βγάλει έρπη, τότε ξέρεις πως πρόκειται για κάτι αρκετά επώδυνο. Το βασικό ερώτημα είναι ποια ακριβώς είναι η προέλευσή του και γιατί η μετάδοση τελικά είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι φαντάζεσαι.
Τα 3/4 των Αυστραλών ζουν με τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1), μια λοίμωξη που προκαλεί έρπητα. Αυτές οι φουσκάλες γεμάτες με υγρό κάθονται κατά μήκος της περιοχής του στόματος και της μύτης. Δεν είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τον HSV-2, ο οποίος υπάρχει σε περίπου 13% των ανθρώπων παγκοσμίως.
Σε μια προσπάθεια να διευρενηθεί η προέλευσή του, ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κατάφερε να αναγνωρίσει την προέλευση των δύο τύπων του ανθρώπινου ιού του έρπητα, των HSV1 και HSV2. Οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου, όταν ακόμα εξελικτικά δεν είχαν διαχωριστεί από τους χιμπαντζήδες, υπολογίστηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό 6 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Ο πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, ο Homo erectus, προσβλήθηκε από στελέχη του ιού που μεταδόθηκαν από χιμπατζήδες 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν
Τα ευρήματα αυτά δίνουν την ελπίδα ότι θα αξιοποιηθούν καταλλήλως προκειμένου να γίνει κατανοητό το πώς οι ιοοί αεξελίχθηκαν και κατάφεραν να περάσουν στον σύγχρονο άνθρωπο.
Σχεδόν τα 2/3 του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν προσβληθεί από τουλάχιστον έναν τύπο ερπητοϊού
Οι ερευνητές σύγκριναν τη γονιδιακή ακολουθία των HSV1 HSV2 με το οικογενειακό δέντρο των ερπητοϊών από 8 είδη πιθήκων. Με τη χρήση προηγμένων μοντέλων μοριακής εξέλιξης μπόρεσαν να εκτιμήσουν τη χρονική στιγμή που οι HSV1 και HSV2 προσέβαλαν τον άνθρωπο, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή που παρέχουν τα τυπικά μοντέλα, τα οποία δεν συνυπολογίζουν τη διαδικασία της φυσικής επιλογής στην πορεία της εξέλιξης των ιών.
Αυτό που μελετήθηκε με λεπτομέρεια είναι το κατά πόσο είναι γενετικά όμοιοι οι δυο τύποι του HSV και βρέθηκε ότι ο τύπος 1 είχε εμφανιστεί στους ανθρώπους πολλά χρόνια πριν από τον τύπο 2, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές στην περαιτέρω διερεύνηση της προέλευσης του HSV2. Το οικογενειακό δέντρο του ιού έδειξε ότι ο HSV2 είχε μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τον ιό που βρέθηκε στους χιμπαντζήδες. Το επίπεδο απόκλισης που βρέθηκε δείχνει ότι ο HSV2 μεταδόθηκε στον πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου, τον Homo erectus, από ένα πρόγονο του σύγχρονου χιμπαντζή, 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ η εμφάνιση του ανθρώπου με τη σημερινή του μορφή τοποθετείται περίπου 200.000 χρόνια πριν.
Η σύγκριση των γονιδιακών ακολουθιών των ιών παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τους παθογόνους ιούς που πρόσβαλαν ακόμα και τους μακρινούς προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι σε κάποια φάση, πριν από 3 έως 1,4 εκατομμύρια χρόνια, ο ιός herpes simplex 2 (HSV2) πέρασε από τους χιμπατζήδες στους προγόνους του Homo sapiens. Η μετάδοσή του σε μας είναι πιο περίπλοκη. Οι ερευνητές το αποδίδουν στον Plio-Pleistocene hominin Paranthropus boisei.
Όπως όλα δείχνουν, μάλλον κόλλησε HSV2 στην Τανζανία, «τρώγοντας κρέας προγόνου του χιμπατζή, εκεί όπου η σαβάνα συναντούσε το δάσος». Έτσι, ο ιός πέρασε από το κρέας χιμπατζή στον Καρυοθραύστη, αλλά πώς μεταδόθηκε στον Homo erectus; Αν συνεχίζεις να έχεις απορίες, ο Paranthropus boisei και ο Homo erectus ζούσαν κοντά, συνήθως κοντά σε μεγάλες πηγές νερού, έτσι είναι οι κατάλληλοι για τη μετάδοση του HSV2. Εδώ, το σεξ με πιθήκους είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία, καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο Homo erectus μολύνθηκε τρώγοντας τον Paranthropus boisei.
Ο Dr Houldcroft, που έκανε την έρευνα, περιγράφει: «Για να περάσουν από είδος σε είδος, αυτοί οι ιοί χρειάζονται μια τυχερή γενετική μετάλλαξη, σε συνδυασμό με ικανή ανταλλαγή υγρών. Στην περίπτωση των πρώτων προανθρώπων, αυτό σημαίνει είτε μέσω της κατανάλωσης είτε της συνουσίας, ή και των δύο»