UPDATE #NOW

5 μύθοι για το ντους: Από βούρτσισμα δοντιών και ούρηση μέχρι σεξ, όσα πρέπει να ξέρεις


JTeam

7 Μαΐου 2023

5 μύθοι για το ντους: Από βούρτσισμα δοντιών και ούρηση μέχρι σεξ, όσα πρέπει να ξέρεις
pexels
Είναι άραγε ok να ουρείς την ώρα που πλένεσαι;

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για το τι είναι «σωστό» να κάνουμε την ώρα του ντους (πέρα από το να πλενόμαστε). Ειδικοί του Stylist δίνουν επιτέλους έγκυρες απαντήσεις, καταρρίπτοντας πέντε βασικούς μύθους.

Ακολουθούν 5 πράγματα που μπορούμε και δεν μπορούμε να κάνουμε εκείνη τη στιγμή και ίσως τελικά σε εκπλήξουν:

Μύθος 1: Tο να ουρείς στο ντους, επηρεάζει την υγεία του πυελικού σου εδάφους

Η απάντηση σε αυτό είναι αρκετά περίπλοκη καθώς θεωρείται ότι αυτή η συνήθεια επηρεάζει την υγεία του πυελικού σου εδάφους αλλά αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση μέχρι σήμερα. Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καθαρίζεις πολύ συχνά την μπανιέρα σου. Πρέπει να αφαιρείς τα άλατα που συγκεντρώνονται, να πλένεις συχνά την κουρτίνα του μπάνιου και να φροντίζεις την υγιεινή σου.

Πότε μπορεί η ούρηση στο ντους να προκαλέσει πρόβλημα; Όταν έχεις κάποια μόλυνση στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, μεταδίδεις παθογόνους οργανισμούς στον υπόλοιπο χώρο.

Μύθος 2: Το να πλένεις τα δόντια σου στο ντους, εξαπλώνει μικρόβια

Μπορεί να γλιτώνει αρκετό χρόνο αλλά ίσως δεν είναι και η καλύτερη συνήθεια στο ντους γιατί θεωρείται εστία μόλυνσης. Βέβαια, η οδοντίατρος Katie Davies λέει πως πλένει τα δόντια της στο ντους κάθε μέρα! Η δήλωση αυτή μπορεί να σε εκπλήσσει αλλά η ίδια συμβουλεύει μάλιστα, και τους ασθενείς της να κάνουν το ίδιο. «Ο βασικός λόγος που συνιστώ αυτή τη συνήθεια συνδέεται με την ψυχολογία. Γιατί αν έχεις υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια, σημαίνει ότι θα την κάνει πιο τακτικά. Είναι σαν να παίρνεις τις βιταμίνες σου μαζί με τον πρωινό καφέ σου», εξηγεί.

Ωστόσο, το σημαντικό όπως λέει, είναι να βουρτσίζεις τα δόντια σου όσο κάνεις ντους χωρίς νερό.

Μύθος 3: Το να πλένεις το πρόσωπό σου στο ντους, ξεραίνει το δέρμα

Πολλοί είναι οι beauty experts που υποστηρίζουν ότι είναι όλο λάθος. Οι δερματολόγοι μάλιστα μιλούν για τον κίνδυνο το νερό να είναι πολύ ζεστό καθώς αυτό οδηγεί αυτομάτως σε ξηρότητα και αφυδάτωση. Ωστόσο, υποστηρίζεται πως αν σε σένα λειτουργεί, τότε δεν χρειάζεται να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια. Το να πλένεις άλλωστε το πρόσωπό σου έστω το ντους, είναι καλύτερο από το τίποτα.

Μύθος 4: Το ντους πριν τον ύπνο, προκαλεί αϋπνία

Ίσως είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση και πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι σε βοηθάει να κοιμηθείς πιο εύκολα. Σύμφωνα ωστόσο με το American Journal of Biology, πρέπει να κάνεις ντους δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο ώστε να έχεις την κατάλληλη θερμοκρασία όταν πας στο μαξιλάρι.

Μύθος 5: Είναι πολύ εύκολο (και συχνό) να κάνεις sex στο ντους

Μπορεί πολλές κινηματογραφικές σκηνές να μας ωθούν να το τολμήσουμε αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικά άβολο αφού δεν υπάρχει πολύς χώρος ώστε να γίνει. Σύμφωνα με τους experts, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να το επιχειρήσεις γιατί πρώτα από όλα, είναι αρκετά επικίνδυνο για τραυματισμούς.