UPDATE #NOW

Σκέψου σαν φυτό: 4 ερωτήσεις για να κρατήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή


JTeam

5 Μαΐου 2023

Σκέψου σαν φυτό: 4 ερωτήσεις για να κρατήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου υγιή
pexels
Ήξερες ότι πρέπει να τα ποτίζεις με χλιαρό νερό;

Υπάρχουν φυτά που μαραζώνουν στα χέρια μας από τις πρώτες μέρες που τα φιλοξενούμε στο σπίτι μας. Κάθε φόρα που ξεραίνεται ένα φυτό, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έφταιξε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το σώσουμε αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ο βοτανολόγος του πανεπιστημίου του Oxford, Chris Thorogood, έχοντας ζήσει από κοντά τις ανάγκες των φυτών, μας συμβουλεύει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ακριβώς όπως αυτά. Εκείνα μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου, εσύ όμως ξέρεις σίγουρα ότι μπορείς να τα κάνεις να αντέξουν στον χρόνο και να αναπτυχθούν υγιή;

Οι τέσσερις παρακάτω ερωτήσεις αποτελούν τα πιο χρήσιμα tips σύμφωνα με τον Thorogood, για να κρατήσεις τα φυτά σου ζωντανά και ακμαία όσο βρίσκονται στο σπίτι σου:

1. Σε ποιο μέρος πρέπει να τα τοποθετήσεις;

Μπορεί να νομίζεις ότι κάθε χώρος του σπιτιού σου είναι ιδανικός για να φιλοξενήσει το φυτό σου, αλλά η αλήθεια είναι πως το καθένα από αυτά έχει κι από ένα κατάλληλο μέρος για να αναπτυχθεί σωστά. Για παράδειγμα, ένας κάκτος δεν μπορεί να ευδοκιμήσει κάπου σκιερά. Εξέτασε λοιπόν τις συνθήκες του σπιτιού σου και λάβε υπόψιν σου τις ανάγκες του φυτού πριν το τοποθετήσεις κάπου μόνιμα.

Για παράδειγμα, ένα φωτεινό και υγρό μέρος, όπως η κουζίνα ή το περβάζι του μπάνιου, είναι τέλεια για τα τροπικά ή υποτροπικά φυτά εσωτερικού χώρου. Τα παχύφυτα, που ζουν στις ερήμους, χρειάζονται πολύ ηλιακό φως όλο τον χρόνο. Καλό όμως είναι γενικά να μην εκθέτουμε γρήγορα τα φυτά μας στο φως του ήλιου. Η διαδικασία πρέπει να γίνει ομαλά. Είπαμε, σκέψου σαν φυτό!

Jenny.Gr
pexels

2. Πότε και πώς πρέπει να τα ποτίζεις;

Τα φυτά γενικά χρειάζονται καλό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και λιγότερο τον χειμώνα. Τα παχύφυτα για παράδειγμα, καλό είναι να αποφεύγεις να τα ποτίζεις από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Όπως εμείς, έτσι και τα φυτά αναπτύσσονται σε συνθήκες ρουτίνας οπότε φρόντισε να είναι σωστές. Επίσης, πρέπει να ποτίζεις τα φυτά σου με χλιαρό νερό, και ποτέ παγωμένο. Η κατάλληλη θερμοκρασία νερού βελτιώνει την απορρόφηση και το φυτό δεν παθαίνει «σοκ» από τη διαφορά.

Τα σαρκοφάγα φυτά, όπως το Venus flytrap, χρειάζονται τη βροχή, ποτέ νερό από τη βρύση.

3. Πρέπει να τα «ταΐζεις»;

Για να μην αναρωτιέσαι, η διαδικασία που εξηγεί πώς τα φυτά τρέφονται είναι η περίφημη φωτοσύνθεση. Μόλις φτιάξουν το φυτικό τους φαγητό, αυτό μεταφέρεται στα άλλα μέρη του φυτού, όπως οι ρίζες και οι μίσχοι.

Tα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται κυρίως λίπασμα. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια, όπως ο φίκος ή το φιλόδεντρο που ευδοκιμούν με την τροφή, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Προσοχή όμως με την τροφή γιατί κάποια φυτά, όπως η ορχιδέα, είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί να «φουσκώσουν». Ο Thorogood προτείνει να δοκιμάσεις τη ντομάτα, δεν χρησιμοποιείται πολύ γενικά για αυτόν τον σκοπό, αλλά πιάνει!

Jenny.Gr
pexels

4. Πότε θέλουν μεταφύτευση;

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, όπως οι κάκτοι, μπορούν να μείνουν στην ίδια γλάστρα για πολύ καιρό. Όταν αποφασίσεις να μεταφυτεύσεις γενικά κάποιο από τα φυτά σου, επίλεξε δύο μεγέθη μεγαλύτερη από την τωρινή γλάστρα. Αυτό θα δώσει χώρο στις ρίζες ώστε να αναπτυχθούν σωστά.

Πολύ σημαντικό στη διαδικασία, είναι επίσης να χρησιμοποιήσεις σωστό κομπόστ. Μάλιστα, για να βοηθήσεις τα φυτά σου να αναπτυχθούν ομαλά στη γλάστρα, πρόσθεσε λίγη άμμο ή βότσαλα και απόφυγε την τύρφη.

Τελικά, το να διατηρήσεις ένα φυτό υγιές, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και κυρίως την τέχνη του να μάθεις να σκέφτεσαι, ακριβώς όπως αυτό!