UPDATE #NOW

Ο Λούκας Γιώρκας «θα έσπρωχνε στον γκρεμό» την κοπέλα του αν δεν τον παντρευόταν. Γιατί αυτό το χιούμορ είναι ακόμη αποδεκτό (;)


Κλέλια Φατούρου

18 Μαΐου 2023

Ο Λούκας Γιώρκας «θα έσπρωχνε στον γκρεμό» την κοπέλα του αν δεν τον παντρευόταν. Γιατί αυτό το χιούμορ είναι ακόμη αποδεκτό (;)
Instagram
Ο τραγουδιστής είπε το χειρότερο δυνατό πράγμα που μπορεί να ακουστεί αυτή τη στιγμή για μία γυναίκα

Η σημερινή Πέμπτη ξεκίνησε με μία δήλωση που μάς φέρνει λίγη ακόμη απελπισία και σιγουριά ότι η κοινωνία δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Η παράδοση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, γιατί ο αοιδός Λούκας Γιώρκας, που την έχει η ψυχή του τη φωτιά (μαζί με ζεϊμπέκικο), μοιράστηκε την τρυφερή ιστορία της πρότασης γάμου που έκανε στην αγαπημένη του.

«Έκανα πρόταση γάμου γονατιστός, όπως συνηθίζεται. Αν μου έλεγε όχι, θα την έσπρωχνα στον γκρεμό κάτω»

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» και μαρμαρώσαμε. Η πρώτη πρώτη εικόνα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν αυτή της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Είχε πάει πρώτη φορά για διακοπές με το αγόρι που είχε γνωρίσει πρόσφατα. Ήταν σε σχέση, φαντάζομαι ότι θα ζούσαν ρομαντικές στιγμές πιο πριν. Ήταν σε γκρεμό όταν έχασε τη ζωή της από έναν σύντροφο που θόλωσε και «δεν θυμάται τι ακριβώς συνέβη». Όπως είχε δηλώσει, του έθιξε τον ανδρισμό. Όπως θα θιγόταν και ο ανδρισμός του καλλιτέχνη μας, αν η αγαπημένη του τολμούσε να του πει όχι στην πρόταση γάμου.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι σκέφτονται ότι, ok μωρέ, είπε μία χαζομάρα της στιγμής για να δείξει ότι δεν ήθελε να του πει όχι, επειδή την αγαπά πολύ και ότι, ok, προφανώς και δεν θα την έσπρωχνε. Αν όμως κάποιος νιώθει τόσο άνετα ώστε να αστειεύεται δημόσια με κάτι τόσο σοβαρό (και δυστυχώς επίκαιρο), σημαίνει ότι ίσως πιστεύει -ακόμα και στο βαθύ του υποσυνείδητο- ότι μία γυναίκα μπορεί να σε φτάσει σε αυτό το σημείο, όταν δεν δέχεται την (ας το πούμε) αγάπη σου.

Πράγμα που επιβεβαιώνεται λίγο αργότερα στις δηλώσεις του Γιώρκα, όπου υποστήριξε ότι ο γάμος στην Κύπρο θα είναι ναι μεν ανοιχτός, αλλά δεν θέλει να δει δημοσιογράφους. Κι αν δει, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Κάποιος πιο πονηρεμένος θα το εκλάμβανε ως απειλή για τους δημοσιογράφους που θα τολμήσουν να βρεθούν στο σημείο, αν και ο Γιώρκας περιγράφει τον γάμο με διάφορες λεπτομέρειες.

Αυτό το τελευταίο ήταν που ενόχλησε το πάνελ της εκπομπής που τον φιλοξένησε. Ενοχλήθηκαν δηλαδή που δεν τους επιτρέπει την είσοδο και ότι δεν είναι ωραίο να λες ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν τους κακοφάνηκε η ιστορία με τον γκρεμό, αλλά τη δικαιολόγησαν κιόλας λέγοντας ότι «η πρόταση γάμου έγινε σε ένα γνωστό σημείο της Πάφου, όπου έχει γκρεμό. Άρα για αυτό το λέει. Αχαχαχαχα».

Προσπαθώ να αποφασίσω τι είναι πιο ανησυχητικό. Ένας νέος άντρας που κουβαλά όλη την πατριαρχία και την τοξική αρρενωπότητα; Ένα σύνολο ανθρώπων που διακωμωδούν τέτοιες δηλώσεις, ενώ έχουμε αμέτρητα περιστατικά γυναικοκτονιών, βιασμών και κακοποιήσεων που βγαίνουν ασταμάτητα στο φως; Μία γυναίκα που είναι ok να είναι σε σχέση με έναν άνθρωπο που φέρει αυτές τις πεποιθήσεις; Μάλλον όλα μαζί. Όσο όμως κανονικοποιούνται αυτές οι απόψεις και διαιωνίζονται μέσα από τον δημόσιο λόγο (αλλά κυρίως από τις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά), δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι γυναικοκτονίες θα βαφτίζονται «εγκλήματα πάθους», οι γυναίκες θα απειλούν τον ανδρισμό, και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο υποτιθέμενης αγάπης και ρομαντισμού.