UPDATE #NOW

Κι όμως, το νερό λήγει - Τι να προσέξεις


JTeam

22 Μαΐου 2023

Κι όμως, το νερό λήγει - Τι να προσέξεις
Unsplash
Όλα τα ωραία, έχουν ημερομηνία λήξης

Όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό χαλάει. Έχει ημερομηνία λήξης και, όσο καλό κι αν είναι το ψυγείο μας, η χαμηλή θερμοκρασία δεν αρκεί για να το προστατεύσει. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε, είναι ότι χαλάει και το νερό. Ναι, αυτό το απαραίτητο αγαθό, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής.

Το εμφιαλωμένο νερό του εμπορίου διαρκεί περισσότερο από αυτό της βρύσης, αλλά θα λήξει, κάποια στιγμή. Το νερό είναι καθαρό όταν εμφιαλώνεται, και το πλαστικό (ως επί το πλείστον) εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο μπουκάλι- το ίδιο το πλαστικό είναι το πρόβλημά του. Δεν είναι εντελώς αδιαπέραστο, οπότε το νερό θα αντιδράσει πολύ αργά με τον αέρα έξω από το μπουκάλι, θα εξατμιστεί και θα παρέχει μια μικρή, αλλά όχι μηδενική πιθανότητα μόλυνσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι χημικές ουσίες από το πλαστικό μπορούν σιγά-σιγά να εισχωρήσουν στο νερό - μια διαδικασία που επιταχύνεται από την έκθεση στη θερμότητα και τον ήλιο. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες σε μεγάλες ποσότητες, αλλά πιθανότατα δεν υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα, σε ένα παλιό μπουκάλι, για να σε βλάψουν - θα επηρεάσουν αρνητικά τη γεύση, ωστόσο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το παλιό εμφιαλωμένο νερό έχει μερικές φορές αυτή την "πλαστική" γεύση.

Ο γενικός κανόνας για το εμφιαλωμένο νερό είναι ότι διατηρείται για περίπου δύο χρόνια - εφόσον παραμένει σφραγισμένο και αποθηκευμένο σε δροσερό, σκιερό μέρος. Μόλις το μπουκάλι ανοιχτεί, το ρολόι επιταχύνεται, επειδή είσαι μέρος της εξίσωσης. Τη στιγμή που τα χείλη ή τα δάχτυλά σου (ή, ξέρεις, οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου) αγγίζουν ένα δοχείο με νερό, εισάγεις μικροοργανισμούς σε αυτό το δοχείο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν, γεγονός που καθιστά τη χρήση του ίδιου αηδιαστικού ποτηριού στο κομοδίνο σας ή την επαναχρησιμοποίηση ενός μπουκαλιού νερού χωρίς να το καθαρίσετε έναν σίγουρο τρόπο για να πάρετε αηδιαστικό, αηδιαστικό νερό και πιθανή ασθένεια. Και αν αφήσετε το εμφιαλωμένο νερό ανοιχτό και εκτεθειμένο στον αέρα, η ίδια εκφυλιστική διαδικασία που καταστρέφει το νερό της βρύσης λειτουργεί σε αυτό.