UPDATE #NOW

Wanda Sykes: «Αυτοί που έχουν πρόβλημα με το cancel culture είναι οι straight άντρες που δεν μπορούν να λένε πια βλακείες»


Κλέλια Φατούρου

22 Μαΐου 2023

Wanda Sykes: «Αυτοί που έχουν πρόβλημα με το cancel culture είναι οι straight άντρες που δεν μπορούν να λένε πια βλακείες»
The Guardian/Katherine and Mariel Tyler
Η 59χρονη κωμικός λέει μόνο σωστά πράγματα

Η Wanda Sykes είναι μία λαμπρή εξαίρεση σε μία γενιά κωμικών που νιώθει ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες. Η Sykes βέβαια ξέρει πολύ καλά πώς είναι να είσαι ο αποδέκτης τέτοιων σχολίων, ως μαύρη γυναίκα, που έκανε coming out ως λεσβία πριν από 14 χρόνια.

Σήμερα επιστρέφει με ένα Netflix special, το "Wanda Sykes: I'm an Entertainer" και μιλά για όλα όσα θα ήταν δεδομένο ότι θα μιλούσε. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα, είναι η σκηνή όπου κάνει ότι αφαιρεί ένα ταμπόν από τον κόλπο της, το κουνάει σαν λάσο πάνω από το κεφάλι της και λέει στο πλήθος: «Καλωσορίζω τις τρανς αδερφές μου στις γυναικείες τουαλέτες. Ίσως να μάς μάθετε και πώς να φερόμαστε». Αυτό είναι σίγουρα μία απάντηση στους συναδέλφους της, Ricky Gervais και Dave LaChapelle, που βάσισαν την πρόσφατη δουλειά της σε τρανσφοβικά σχόλια.

Η Wanda δεν μετρά τα λόγια της, και κάποιος επιτέλους το κάνει, αλλά με ενσυναίσθηση. Όταν βρέθηκε καλεσμένη στο podcast του Kevin Hart, ο οποίος έχασε τον ρόλο του οικοδεσπότη στα Όσκαρ του 2019, εξαιτίας παλαιότερων ομοφοβικών σχολίων στο Twitter και τη ρώτησε για το cancel culture και τον κίνδυνο, τον έβαλε στη θέση του. «Όλο αυτό το παράπονο για το cancel culture προέρχεται από straight άντρες που εκνευρίζονται επειδή πλέον δεν μπορούν να λένε πλέον ό,τι τους κατέβει. Και δεν είναι ότι δεν μπορείς να τα πεις. Θα τα πεις, αλλά τώρα υπάρχουν συνέπειες. Για αυτό λέω ότι εμένα μόνο ο Θεός μπορεί να με κάνει cancel. Θα μου πει κάποια στιγμή «μέχρι εδώ Wanda».

Η ηθοποιός έχει πάντα ως προτεραιότητα το stand up αλλά κάπου νιώθει μοναξιά και αυτός είναι ο λόγος που παίζει σε κωμικές σειρές εδώ και δεκαετίες. «Τώρα ετοιμάζω κάτι δραματικό. Έχει ήδη γραφτεί το σενάριο της ταινίας, οπότε θα δούμε». Οι γονείς της σοκαρίστηκαν όταν άφησε τη δουλειά σε Εθνικό Πρακτορείο Ασφαλείας για να γίνει ηθοποιός. «Προσευχήθηκαν πολύ για εμένα». Το σοκ όμως ήταν μάλλον μεγαλύτερο όταν τους είπε ότι είναι gay, στα 44 της. «Τους πήρε καιρό να το αποδεχθούν έτσι ώστε να επανεφεύρουμε τη σχέση μας», εξομολογείται στον The Guardian

Jenny.Gr

Έκανε coming out γιατί ένιωθε ότι την κρατούσε πίσω στη δουλειά της. «Είσαι στη σκηνή και προσπαθείς να είσαι αστεία και υπάρχει αυτό το μικρό κομμάτι σου που φοβάσαι ότι θα μαθευτεί ή θα το πεις κατά λάθος. Το είπα, ησύχασα και έδωσα το 100% μου». Παντρεύτηκε τη Γαλλίδα σύντροφό της και έχουν μαζί τα 14χρονα δίδυμα, Lucas και Olivia.

Στα 59 της χρόνια, ξέρει καλά τι σημαίνει ρατσισμός και ομοφοβία σε καθημερινή βάση. «Με τρελαίνει που όταν είσαι μαύρος δεν μπορείς να κάνεις βλακείες στον δρόμο, επειδή μπορεί να σε δολοφονήσουν. Οι λευκοί κάνουν βλακείες όλη την ώρα και τη γλιτώνουν. Σαν αυτά τα μεσαιωνικά πανηγύρια». Παρόλα αυτά, δεν φοβάται. «Ξέρω απλά ποια είμαι, τι μπορώ και τι δεν μπορώ να πω».