REAL LIFE WHO

H Γαλλίδα υπουργός Sarah El Haïry έκανε coming out ως queer, γράφοντας ιστορία στη χώρα της


JTeam

12 Απριλίου 2023

H Γαλλίδα υπουργός Sarah El Haïry έκανε coming out ως queer, γράφοντας ιστορία στη χώρα της
Instagram/ sarahelhairy
Στο παρελθόν έχει καταγγείλει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στη Γαλλία, λέγοντας ότι η προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων είναι ένας «καθημερινός αγώνας»

33χρονη πολιτικός στη Γαλλία έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός που έκανε coming out ως queer, καθώς αποκάλυψε τη σεξουαλική της ταυτότητα σε συνέντευξη στο Forbes. H πολιτικός του Δημοκρατικού Κινήματος και νεότερη εν ενεργεία υπουργός Sarah El Haïry αποκάλυψε ότι είναι queer και ότι αυτή τη στιγμή βγαίνει με κάποιο άτομο.

Η υφυπουργός Νεολαίας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανέφερε τυχαία τη σύντροφό της, ενώ συζητούσε για το αν χρησιμοποιεί το Twitter. Στη συνέντευξή της, απάντησε στην ερώτηση, λέγοντας ότι διαβάζει πράγματα στο Twitter μόνο όταν αφορούν την οικογένειά της ή τη σύντροφο της.

Από τότε που διορίστηκε υπουργός Νεολαίας, η νεότερη υπουργός της κυβέρνησης της χώρας έχει μιλήσει ανοιχτά τόσο για τα δικαιώματα των γυναικών όσο και για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Στο παρελθόν έχει καταγγείλει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στη Γαλλία, λέγοντας ότι η προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων είναι ένας «καθημερινός αγώνας».

Η El Haïry έκανε την ανακοίνωση λίγο μετά από μια παρόμοια αποκάλυψη από το πρώην μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας Olivier Dussopt. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Têtu στις 24 Μαρτίου, ο Dussopt δήλωσε ότι η σεξουαλικότητά του «δεν είναι ούτε μυστικό, ούτε θέμα», ενώ καταδίκασε τις ομοφοβικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Όπως δήλωσε: «Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι ποτέ ουδέτερο. Αλλά έχει κανείς το δικαίωμα να υπερασπίζεται σκοπούς, να στρατεύεται, να συμμετέχει στη συζήτηση χωρίς να καθιστά την προσωπική του κατάσταση από μόνη της πολιτικό στοιχείο». Πρόσθεσε ότι, αν και αυτή ήταν η πρώτη φορά που έκανε coming out, έχει στο παρελθόν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και της αυτονομίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Παρόλο που η σημερινή κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022 έχει προκαλέσει ανησυχία. Ο Emmanual Macron νίκησε την ακροδεξιά αντίπαλο Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές του 2022, συγκεντρώνοντας ένα ισχνό 58% των ψήφων έναντι του 41,46% της Le Pen.

Η νίκη αυτή είδε τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γαλλία να γλιτώνουν από αυτό που θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για τα δικαιώματά τους. Παρόλα αυτά, το αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ συναίσθημα εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα στη Γαλλία του Macron, με τις ομοφοβικές επιθέσεις να εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά διαδεδομένες και τη Le Monde να αναφέρει αύξηση 27,6% στις αναφορές για αδικήματα που διαπράχθηκαν «λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου» το 2021, συγκριτικά με το 2020.