UPDATE #NOW

Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν - Πως ψήφισαν οι Τούρκοι


JTeam

29 Μαΐου 2023

Εκλογές Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν - Πως ψήφισαν οι Τούρκοι
@eurokinissi
Nίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας με ποσοστό 52%, παρά τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν σε χαμηλότερα ποσοστά - Στο 48% ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μπορεί οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία να ήταν οι πιο διχαστικές των τελευταίων χρόνων, ωστόσο ο Ερντογάν βρίσκεται και πάλι στα ηνία της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Κατάφερε μάλιστα να νικήσει με ποσοστό 52% έναντι 48%, του αντιπάλου του και υποψήφιου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος βγήκε επίσης πρώτος, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου.

«Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας έδωσε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανοίξαμε την πόρτα του αιώνα της Τουρκίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας», είπε ο νικητής Ερντογάν μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τραγούδησε το προεκλογικό του άσμα πριν την ομιλία.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη στις επόμενες τοπικές εκλογές του 2024. Το κόμμα του ΑΚ έχει «χάσει» τη Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση το 2019.

Ο «σουλτάνος» στοχοποίησε ξανά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μπορούν οι ΛΟΑΤ να διεισδύσουν στο κόμμα ΑΚ ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας [του ευρύτερου συνασπισμού που υποστηρίζει τον Ερντογάν; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς».

Τον Ερντογάν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων στο Twitter η κυβέρνηση του Κατάρ και ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.