UPDATE #NOW

H φωτορύπανση θα «αφανίσει» τα αστέρια σε 20 χρόνια


JTeam

29 Μαΐου 2023

H φωτορύπανση θα «αφανίσει» τα αστέρια σε 20 χρόνια
pexels
«Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι τόσο άγνωστες στον πληθυσμό όσο και εκείνες του καπνίσματος τη δεκαετία του '80»

Η ανεξέλεγκτη χρήση του εξωτερικού φωτισμού, ο φωτισμός των δρόμων, η διαφήμιση και οι φωτιζόμενοι αθλητικοί χώροι «τυφλώνουν» την όρασή μας προς τα αστέρια, προκαλώντας τη φωτορύπανση.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2016, οι αστρονόμοι ανέφεραν ότι ο Γαλαξίας μας δεν ήταν πλέον ορατός στο ένα τρίτο της ανθρωπότητας και η φωτορύπανση έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τότε. Με τον σημερινό ρυθμό, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους αστερισμούς θα είναι δυσδιάκριτοι σε 20 χρόνια. Η απώλεια, πολιτιστικά και επιστημονικά, θα είναι μεγάλη.

«Οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους αστερισμούς θα είναι δυσδιάκριτοι σε 20 χρόνια»

«Ο νυχτερινός ουρανός είναι μέρος του περιβάλλοντός μας και θα ήταν μεγάλη στέρηση αν η επόμενη γενιά δεν τον έβλεπε ποτέ, όπως θα ήταν αν δεν έβλεπε ποτέ μια φωλιά ενός πουλιού», δήλωσε ο αστρονόμος Martin Rees, προσθέτοντας: «Δεν χρειάζεται να είσαι αστρονόμος για να ενδιαφέρεσαι γι' αυτό. Δεν είμαι ορνιθολόγος, αλλά αν δεν υπήρχαν πουλιά στον κήπο μου, θα αισθανόμουν φτωχός».

Ο αστρονόμος κάνει διάφορες μελέτες για να αντιμετωπίσει το τεράστιο φαινόμενο της φωτορύπανσης μέσα από ένα σύνολο μέτρων. Από την άλλη, η έρευνα του φυσικού, Christopher Kyba, του Γερμανικού Κέντρου Γεωεπιστημών αποκάλυψε ότι η φωτορύπανση προκαλεί πλέον φωτισμό του νυχτερινού ουρανού με ρυθμό περίπου 10% ετησίως, μια αύξηση που απειλεί να εξαφανίσει την όραση όλων, εκτός από τα πιο λαμπρά αστέρια, σε μια γενιά.

Ένα παιδί που γεννιέται εκεί όπου 250 αστέρια είναι ορατά τη νύχτα σήμερα, θα μπορεί να δει μόνο περίπου 100 μέχρι να φτάσει τα 18 του χρόνια

Το πρόβλημα είναι ότι η φωτορύπανση εξακολουθεί να μην γίνεται αντιληπτή από το κοινό ως απειλή. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Oscar Corcho, του Universidad Politécnica de Madrid: «Οι αρνητικές συνέπειες της φωτορύπανσης είναι τόσο άγνωστες στον πληθυσμό όσο και εκείνες του καπνίσματος τη δεκαετία του '80». Ωστόσο, η δράση είναι πλέον επείγουσα.

Όπως καταλήγει ο καθηγητής, Robert Fosbury, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College London: «Θα χρειαστεί να γίνει μια τεράστια προσπάθεια για να αλλάξουμε το πρόσωπο του πλανήτη και να στραφούμε σε έναν πιο φιλικό φωτισμό. Θέλει πολλή δουλειά αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε επειδή οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για την ανθρώπινη υγεία».