UPDATE #NOW

Σκάνδαλο Theranos: Η Elizabeth Holmes άρχισε να εκτίει την ποινή της σε φυλακή του Τέξας


JTeam

31 Μαΐου 2023

Σκάνδαλο Theranos: Η Elizabeth Holmes άρχισε να εκτίει την ποινή της σε φυλακή του Τέξας
Προσπάθησε με πολλούς τρόπους να αναβάλει τη φυλάκιση

Η Elizabeth Holmes ξεκίνησε να εκτίει την ποινή της σε φυλακή του Τέξας μετά την καταδίκη της σε κάθειρξη πάνω από 11 χρόνια για απάτη σχετικά με το περιβόητο σκάνδαλο Theranos.

Η πρώην επιχειρηματίας έφτασε στην ομοσπονδιακή φυλακή του Bryan, η οποία θεωρείται «ελάχιστης» ασφαλείας. Oι φυλακές αυτές διαθέτουν κοιτώνες, λίγους φύλακες και προγράμματα επανένταξης.

Τον Ιανουάριο του 2022, έπειτα από τετράμηνη δίκη, η Holmes καταδικάστηκε για εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας Theranos, η οποία υποστήριζε ότι θα έφερνε «επανάσταση» στις ιατρικές διαγνώσεις. Προσέφυγε πολλές φορές στη δικαιοσύνη ζητώντας να μη φυλακιστεί ενόψει της εκδίκασης της έφεσής της, (με την ελπίδα ότι θα ακυρωνόταν η καταδίκη της), όμως όλα τα αιτήματά της απορρίφθηκαν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Holmes ισχυριζόταν ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε τους δικηγόρος της, η αμοιβή των οποίων υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Η ιδρύτρια της start- up Theranos τον Νοέμβριο του 2022, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών για εξαπάτηση των επενδυτών της εταιρείας της που έκανε εξετάσεις αίματος και η αξία της εκτιμήθηκε κάποτε στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Holmes κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών αλλά και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών, καθώς ισχυριζόταν ψευδώς ότι η τεχνολογία της μπορούσε να διαγνώσει ασθένειες με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

Οι ένορκοι την έκριναν τελικά ένοχη για τέσσερις κατηγορίες απάτης, με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Όμως την έκριναν αθώα για τέσσερις άλλες κατηγορίες και απέτυχαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία για τρεις ακόμη κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινή των 135 μηνών ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές. Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Holmes από μια μεγάλη λίστα επενδυτών.

To 2014, βρισκόταν στην κορυφή. Την αποκαλούσαν «θηλυκό Steve Jobs» – ήταν, άλλωστε, η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος του κόσμου, με την πιο επιτυχημένη startup του Silicon Valley. Η ζωή της Elizabeth Holmes έμοιαζε βγαλμένη από ταινία. Δυστυχώς, χωρίς happy end.

Είχε πραγματοποιήσει κάθε της όνειρο, αλλά όλα κατέρρευσαν. Τώρα, ενώ η ιστορία της ετοιμάζεται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lawrence, ξεκινάει η δίκη της. Στις 31 Αυγούστου, συγκεκριμένα, το αλλοτινό παιδί θαύμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις πράξεις του και είναι πολύ πιθανό να περάσει 20 χρόνια στη φυλακή.

Η εταιρεία της, η Theranos, ασχολούταν με την ανάλυση αιματολογικών εξετάσεων. Δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια ανακρίβειες στα αποτελέσματα που έδινε στους πελάτες της – λάθη που η Holmes γνώριζε και κάλυπτε καλά. Κατηγορήθηκε, τελικά, για απάτη, τα γραφεία της επιχείρησης έκλεισαν, το ίδιο και τα διαγνωστικά κέντρα.