REAL LIFE WHO

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου»: Τα κρυφά μηνύματα που έστελνε η Elizabeth Holmes πριν τη μεγάλη της πτώση


The Jennettes

25 Σεπτεμβρίου 2021

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου»: Τα κρυφά μηνύματα που έστελνε η Elizabeth Holmes πριν τη μεγάλη της πτώση

Η παραμικρή λεπτομέρεια, που έρχεται στο φως τις τρεις πρώτες εβδομάδες της πολύκροτης δίκης της πιο αδίστακτης γυναίκας του Silicon Valley, μοιάζει περισσότερο, να είναι μέρος μιας καλής μυθοπλασίας παρά πραγματικότητα. 

Για όποιον δεν θυμάται καλά, η εταιρεία Theranos της επιχειρηματία, που φορούσε ζιβάγκο για να μιμείται τον Steve Jobs, ασχολούταν με την ανάλυση αιματολογικών εξετάσεων κι είχε φτάσει να αξίζει 9 δισεκατομμύρια. Δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια ανακρίβειες στα αποτελέσματα που έδινε στους πελάτες της – λάθη που η Holmes γνώριζε και κάλυπτε καλά. Κατηγορήθηκε, τελικά, για απάτη, τα γραφεία της επιχείρησης έκλεισαν, το ίδιο και τα διαγνωστικά κέντρα. 

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, για τον τρόπο που εξαπατούσε τους ασθενείς, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια, αφότου εμπιστεύονταν το εγχείρημά της και τα ψέματα με τα οποία έχτιζε το προφίλ και την περσόνα της, είναι υπεράνω φαντασίας και αποκαλύπτονται μέσα από προσωπικά μηνύματα 600 σελίδων, που έστελνε η ίδια με κοντινά της πρόσωπα, όπως και με τον τότε φίλο της και συνιδρυτή της Theranos, Ramesh Balwani με το ψευδώνυμο "Sunny".

Η Holmes έδειχνε να γνωρίζει καλά, πολλά από τα εσωτερικά προβλήματα της Theranos, γεγονός το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα όταν οι ένορκοι διάβασαν δυνατά στην αίθουσα του δικαστηρίου, μηνύματα που έστελνε το 2013 στον Balwani, μιλώντας για πολλά από όσα θα συνέβαιναν στη συνέχεια. Η Holmes τον Νοέμβριο του 2014 αποκαλούσε τον εαυτό της ως «η καλύτερη επιχειρηματίας της χρονιάς», ακόμη και όταν ο φίλος της εξέφραζε τις έντονες ανησυχίες του για το μέλλον της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα μηνύματα που αντάλλασσαν οι δυο τους και δημοσιεύτηκαν από το CNBC την Τετάρτη, η Holmes δεν σταμάτησε λεπτό να «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της». Το ζευγάρι καιρό με τον καιρό, άρχισε να καταστρώνει στρατηγικές και να στήνει όλο και πιο παρανοϊκά σενάρια με σκοπό τη διαφυγή των μελλοντικών κατηγοριών που θα προέκυπταν από τους πρώτους ισχυρισμούς περί απάτης. 

Μεταξύ άλλων, στα πλαίσια της κρυφής, ερωτικής τους σχέσης, έστελναν και κάποια παθιασμένα μηνύματα μεταξύ τους, δηλώνοντας τρελά ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Η Holmes και ο Balwani αντιμετωπίζουν μαζί 12 κατηγορίες για τον τρόπο που εξαπάτησαν τα άτομα που εμπιστεύθηκαν την εταιρεία τους από το 2010 μέχρι το 2016.

Από τότε μέχρι σήμερα, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη Theranos και τη γυναίκα πίσω από αυτήν. 

Όσο η Theranos δεχόταν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων, η Holmes πρωταγωνιστούσε στα μέσα ενημέρωσης. Ήταν το πρόσωπο των εξωφύλλων του Forbes και του Fortune, μίλησε σε διοργάνωση TED, κάθισε σε πάνελ δίπλα στον Bill Clinton και τον Jack Ma της Alibaba. Κάποια στιγμή, έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος του κόσμου, με την καθαρή της αξία να αγγίζει τα 4.5 δισ!

Το Μάρτιο του 2018, κατηγορήθηκε για απάτη. Συμφώνησε να αποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην εταιρεία, να πληρώσει πρόστιμο μισού εκατομμυρίου και να επιστρέψει το μερίδιό της που άγγιζε τα 18.9 εκατομμύρια. Επίσης, δεν της επιτρέπεται να διευθύνει καμία επιχείρηση μέχρι το 2028. Αν, τελικά, κριθεί ένοχη, θα περάσει είκοσι χρόνια στη φυλακή και θα πληρώσει τουλάχιστον 2.7 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Αντιμετωπίζει, επιπλέον, μία σειρά μηνύσεων που ίσως επιβαρύνουν την ποινή της ακόμη περισσότερο.

Σε συνέντευξή της στο CNBC και προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, είχε δηλώσει πριν κάποια χρόνια: «Αυτό παθαίνεις όταν προσπαθείς να κάνεις τη διαφορά. Πρώτα σε λένε τρελή, μετά σε πολεμούν και, στο τέλος, έχεις αλλάξει τον κόσμο». Μόνο που εκείνη αντί να αλλάξει τον κόσμο, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξαπατήσει τους πάντες και να οδηγήσει την «τέλεια πλασμένη περσόνα» της– και μαζί της τη Theranos – στην καταστροφή και την οριστική πτώση.

Δείτε ακόμη: Οι πιο φιλόδοξοι επιχειρηματίες κάτω των 18 ετών