UPDATE #NOW

Hautes Grecians 2023: Ελευσίνα, εκεί που ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής της χώρας αποκτά φέτος ζωή


JTeam

4 Ιουνίου 2023

Hautes Grecians 2023: Ελευσίνα, εκεί που ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής της χώρας αποκτά φέτος ζωή
Ένας τόπος ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, που δεν επιλέχθηκε τυχαία

Το Hautes Grecians, ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα, έρχεται για Πέμπτη φορά, στην πιο ιδιαίτερη θεματική του ως τώρα. Και στις 7 Ιουνίου, στις 19:00, η Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, γίνεται το σκηνικό του HG23. Μαζί, διηγούνται μία ιστορία αναγέννησης.

Η Ελευσίνα ήταν ανέκαθεν μία σπουδαία πόλη. Ο ιστός της συντίθεται από το ιστορικό της παρελθόν και το φιλόδοξο παρόν, τις μετακινήσεις πληθυσμών της αρχαιότητας, των εργατικών κινημάτων και της βιομηχανικής ανάπτυξης, της τέχνης – όλα τους, στοιχεία που την καθιστούν παράδειγμα από το κάποτε στο τώρα κι από το τώρα στο αύριο.

Η Ελευσίνα ήταν η πατρίδα του Αισχύλου και, ήδη από τα αρχαία χρόνια, το όνομά της ήταν διάσημο για τα Μυστήρια. Ήταν μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές τελετές της εποχής, καθώς αναπαριστούσε τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της, της θεάς Δήμητρας, την άνοδό της από τον Κάτω Κόσμο και την επανένωση μαζί της. Ένα ταξίδι, δηλαδή, από το σκοτάδι στο φως κι από τον θάνατο στη ζωή. Προσπαθώντας να ξαναβρεί το παιδί της, η Δήμητρα ζούσε στο παλάτι του βασιλιά Κελεού. Εκεί, για να ανταποδώσει τη φιλοξενία του, αποκάλυψε στους Ελευσίνιους τις μυστικές ιεροτελεστίες και την ευλογημένη τέχνη της καλλιέργειας των αγρών, ενώ τους ενθάρρυνε να χτίσουν ένα ιερό προς τιμήν της.

Η φήμη της Ελευσίνας δεν περιορίζεται στη μυθολογική της παράδοση. Πρόκειται για μία από τις πέντε σημαντικότερες Ιερές Πόλεις της αρχαιότητας, με σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο. Ρωμαίοι Αυτοκράτορες, όπως ο Αδριανός και ο Μάρκος Αυρήλιος, μυήθηκαν στις τελετές της Δήμητρας κι έγιναν προσκυνητές, ευεργέτες και ανακαινιστές του ιερού.

Η τοποθεσία της έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στη δημοφιλία της. Η στρατηγική της θέση στο Θριάσιο Πεδίο και το φυσικό της λιμάνι, την έκαναν να ξεχωρίζει στον χάρτη της χώρας. Μάλιστα, από το 1800 κι έπειτα, μετατράπηκε σε παραγωγική μηχανή, διεκδικώντας χώρο ανάμεσα στα μεγαλύτερα εγχώρια βιομηχανικά κέντρα και δημιουργώντας συχνά την αντίληψη ενός τόπου, που κρατά καλά φυλαγμένο τον πολιτιστικό του πλούτο.

Jenny.Gr

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη θέση της γυναίκας μέσα στην ιστορία της πόλης, έρχονται να συμπληρώσουν και να υπερθεματίσουν τον πυρήνα του Hautes Grecians: τον συγκερασμό τέχνης και μόδας, ως δύο έννοιες αλληλένδετες που χαρτογραφούν το δικό τους πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Η Ελευσίνα ως ανθώνας, ένας κήπος από πράξεις και ιδέες, υποδέχεται το διαρκώς εξελισσόμενο όραμα του HG και τη δυναμική ομάδα σχεδιαστών του, παλιών και νέων, για να δημιουργήσουν μαζί αυτόν τον Ιούνιο έναν νέο, σύγχρονο μύθο.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 19.00, σας περιμένουμε στο φιλανθρωπικό fashion event Hautes Grecians, που θα πραγματοποιηθεί στo Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

HG 2023 - Ελευσίνα / «ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ»

Κλείστε το εισιτήριό σας τώρα εδώ