UPDATE #NOW

Καιρός: Πότε θα έρθει καλοκαίρι; Η μετεωρολογική πρόβλεψη ως το τέλος του μήνα


JTeam

13 Ιουνίου 2023

Καιρός: Πότε θα έρθει καλοκαίρι; Η μετεωρολογική πρόβλεψη ως το τέλος του μήνα
Στο ερώτημα για το πότε επιτέλους θα καλοκαιριάσει έρχεται να απαντήσει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς. Ο καιρός των εκλογών, αλλά και η τάση για το υπόλοιπο καλοκαίρι

Εξακολουθεί αμείωτη η αστάθεια στον καιρό με τους χρήστες των social media να αναρωτιούνται για το πότε θα έρθει το καλοκαίρι. Με άρθρο του ο Θοδωρής Κολυδάς παρουσιάζει τα προγνωστικά στοιχεία για τις επόμενες ημέρες, ενώ αναφέρεται και στον καιρό των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ, «γνωρίζουμε ότι τα συστήματα τα οποία επηρεάζουν τη χώρα μας κατά κανόνα κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια ώστε τα συστήματα αυτά εμποδίζονται να κινηθούν από τα Δ ή ΒΔ προς τα Α ή ΝΑ και τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός (blocking). Αυτός ο εμποδισμός που επικρατεί εδώ και πολλές εβδομάδες είναι Ω - Εμποδισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, «οι Εμποδισμοί τύπου «Ωμέγα» (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω. Στη διάταξη αυτή συνυπάρχουν δύο χαμηλά και ένας αντικυκλώνας όπως διακρίνεται στην εικόνα που ακολουθεί. Το ένα χαμηλό βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη και το άλλο στα Βαλκάνια, ενώ ο αντικυκλώνας καλύπτει όλη τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβική χερσόνησο».

Διαβάστε τη συνέχεια στο reader.gr