UPDATE #NOW

Τα διεθνή ΜΜΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: «Ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη»


JTeam

15 Ιουνίου 2023

Τα διεθνή ΜΜΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο: «Ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη»
eurokinissi
Οι αγνοούμενοι πιστεύεται ότι είναι εκατοντάδες

Η τραγική είδηση του ναυαγίου στην Πύλο κάνει τον γύρο του κόσμου και βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα πολλών μέσων και εφημερίδων, όσο συνεχίζονται οι εξελίξεις στην υπόθεση με τον αριθμό των νεκρών να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί δραματικά.

Οι New York Times χαρακτηρίζουν το πολύνεκρο ναυάγιο ως ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ενώ μιλούν για το φονικότερο που έχει γίνει στην Ελλάδα φέτος. «Το σκάφος ναυάγησε την Τετάρτη περίπου 50 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μιας πόλης στη νότια Ελλάδα, σε βαθιά νερά που θα μπορούσαν να καταστήσουν δύσκολες τις προσπάθειες διάσωσης και ανάσυρσης. Μία ημέρα νωρίτερα, οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν ειδοποιηθεί για τις ασυνήθιστες κινήσεις του σκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία ανέφερε ότι το πλήρωμα του σκάφους είχε αρνηθεί τη βοήθεια που του προσέφεραν οι αρχές».

Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων παραμένει άγνωστος, όπως και η αιτία βύθισης του αλιευτικού, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στοσχετικό άρθρο. Σημειώνεται δε, ότι «το πλοίο φαίνεται ότι βυθίστηκε σε μια περιοχή με βάθος περίπου 13.000 μέτρων».

Jenny.Gr

Το Reuters δίνει μια σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των επιβαινόντων και ο αριθμός αν ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από τρομακτικός αφού αγγίζει τους 750. «Καθώς συνεχιζόταν η επίπονη αναζήτηση επιζώντων, μια ευρωπαϊκή οργάνωση διάσωσης δήλωσε ότι πιστεύει ότι στο σκάφος -μήκους 20 έως 30 μέτρων- επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι, ενώ η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ έκανε λόγο για 400 άτομα».

Jenny.Gr

Το BBC γράφει ότι υπάρχουν «φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους μετά από βύθιση σκάφους». Σημειώνεται επίσης, ότι πρόκειται για «το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στην Ελλάδα φέτος», ενώ επισημαίνεται πως το αλιευτικό εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά το βράδυ της Τρίτης από αεροσκάφος της Frontex. «Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο».

Jenny.Gr

Παράλληλα, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες διόδους που επιλέγουν οι διακινητές και ενημερώνει πως περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στα σύνορα της Ευρώπης φέτος, οι περισσότεροι στην Ιταλία.

Η Le Monde γράφει πως τουλάχιστον 78 άνθρωποι πνίγηκαν στη βύθιση σκάφους μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας Τρίτης προς Τετάρτη ανοιχτά της χερσονήσου της Πελοποννήσου στη νοτιοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των φρουρών-πλευρών.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν «εκατοντάδες» μετανάστες, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, ανατράπηκε 47 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, σε διεθνή ύδατα.

Jenny.Gr

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης επιχείρησης διάσωσης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, διασώθηκαν συνολικά 104 άτομα, τέσσερα από τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Καλαμάτας, πόλη της νότιας Πελοποννήσου. Η Ελληνική Ακτοφυλακή είπε ότι όταν το σκάφος βυθίστηκε, κανένας από τους ανθρώπους που μετέφερε, των οποίων η εθνικότητα δεν δόθηκε, δεν ήταν εξοπλισμένος με σωσίβιο.

Το CNN αναφέρει την κλήση που έλαβε η γραμμή βοηθείας ΜΚΟ αναφορικά με το πλοίο, «Ήταν "δύσκολο να επικοινωνήσουμε με τους ταλαιπωρημένους", οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν τη νύχτα». Οι επιβαίνοντες, όπως προσθέτει, είπαν πως «ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος τρεις ώρες μετά την έκκληση για βοήθεια και οι επιβαίνοντες χρειάζονταν τροφή και νερό».

Jenny.Gr

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, αποτελώντας διέξοδο για μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική και θέλουν να φτάσουν στην Ε.Ε.» γράφει το CNN, και γνωστοποιεί πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους «περισσότερα από 36.000 άτομα έφτασαν, από τη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press από την άλλη, μιλάει για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, πολλά ιδιωτικά σκάφη και ένα drone της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, συμμετείχαν στη συνεχιζόμενη έρευνα.

Jenny.Gr

Ο Guardian, με τίτλο «Τουλάχιστον 79 άτομα πνίγηκαν από τη βύθιση προσφυγικού σκάφους στα ανοικτά της Ελλάδας», αναλύει τι προηγήθηκε της βύθισης του σκάφους. «Οι επανειλημμένες κλήσεις προς το πλοίο για παροχή βοήθειας απορρίφθηκαν, ανέφερε η ακτοφυλακή σε ανακοίνωσή της. "Το απόγευμα, ένα εμπορικό πλοίο προσέγγισε το πλοίο και του παρείχε τρόφιμα και προμήθειες, ενώ αρνήθηκαν οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια", ανέφερε το λιμενικό», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Jenny.Gr

Αφού γίνεται αναφορά στην ταυτότητα των θυμάτων, που στην πλειονότητά τους είναι άνδρες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, συμπληρώνεται πως οι «διακινητές παίρνουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα για να αποφύγουν τις περιπολίες. Δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς με στόχο να αφήσουν το ανθρώπινο φορτίο τους στην Ιταλία, αντί για την αυστηρά φυλασσόμενη Ελλάδα».