UPDATE #NOW

Η νευροεπιστήμη μίλησε: Αυτή τη μουσική πρέπει να ακούς όταν θες να συγκεντρωθείς


JTeam

26 Ιουνίου 2023

Η νευροεπιστήμη μίλησε: Αυτή τη μουσική πρέπει να ακούς όταν θες να συγκεντρωθείς
pexels
Κάθε φορά που η προσοχή σου στρέφεται οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που θες, πάτα το play

Η μουσική έχει πολλά οφέλη: χαλαρώνει και αποφορτίζει αλλά ήξερες ότι μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς καλύτερα, ακόμη κι αν έχεις διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ); Αλήθεια, ποιο είδος μουσικής βοηθάει περισσότερο όταν δυσκολεύεσαι να φέρεις εις πέρας projects και δουλειές που απαιτούν αφοσίωση;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μουσική που πρέπει να ακούς όταν θέλεις να συγκεντρωθείς, εξαρτάται από το είδος μουσικής, στο οποίο ανταποκρίνεσαι. Όταν πρόκειται δηλαδή, για την ενίσχυση της εγκεφαλικής ισχύος, δεν υπάρχει ένα είδος μουσικής που να ταιριάζει σε όλους. Η συγκέντρωση δεν σχετίζεται λοιπόν τόσο με το είδος της μουσικής αλλά με τα τραγούδια που αγαπάς και ξέρεις.

Ανάμεσα σε χιπ-χοπ, ραπ, ποπ, κλασική μουσική και όπερα, η συγκέντρωση έρχεται μέσα από τη μουσική εκείνη που σου είναι πιο οικεία και λατρεύεις να ακούς. Αυτή η μουσική θα αυξήσει την συγκέντρωσή σου, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα του Harvard και μουσικό, Dr Srini Pillay.

Έρευνα έδειξε ότι η οικεία μουσική ενεργοποιεί πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και την εστίαση

Όταν ακούμε τα τραγούδια που μας αρέσουν και τα ξέρουμε, το άγχος υποχωρεί και μας βοηθά να διαχειριστούμε και να συνδεθούμε καλύτερα με τα συναισθήματά μας. Έτσι, μειώνεται και η παραγωγή κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες, γεγονός που επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα οπότε οποιαδήποτε μουσική σού προκαλεί μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια, θα μπορούσε να διασπάσει τη συγκέντρωσή σου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η μουσική και οποιοσδήποτε άλλος ήχος λειτουργούν συμπληρωματικά στις σκέψεις σου και σε αποφορτίζουν, προσφέροντάς σου περισσότερη συγκέντρωση, αρκεί να να τους αξιοποιείς σωστά.