UPDATE #NOW

Το 2026, τεστ αίματος πιθανότατα θα ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου


Έλενα Κρητικού

29 Ιουνίου 2023

Το 2026, τεστ αίματος πιθανότατα θα ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου
pexels
Αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα είναι διαθέσιμο παντού σε τρία χρόνια

Ανάμεσα στα πιο αισιόδοξα νέα του μήνα που φεύγει, είναι ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές πάνω στο τεστ αίματος που θεωρείται ότι θα μπορεί να ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Το πρωτοποριακό τεστ ονομάζεται Galleri και θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ήδη δοκιμάζεται σε 142.000 άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι δοκιμές, θα επεκταθεί και σε 1.000.000 άτομα τον επόμενο χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη λήψη στο αποτέλεσμα θα μεσολαβούν 10 ημέρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο τεστ αίματος βρίσκεται στη διαδικασία τεράστιας κλινικής δοκιμής προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του. Τα πρώτα δεδομένα θα συλλεχθούν το 2024 με τη συμμετοχή 24.000 υγιών ατόμων.

Ο εντοπισμός κάθε καρκίνου από μία μόνο αιμοληψία, αναμένεται να σώσει ζωές

Περίπου 140.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρκίνου προσφέρθηκαν εθελοντικά την τελευταία τριετία, να συμμετάσχουν στη δοκιμή ενώ όλοι θα υποβληθούν σε τρεις εξετάσεις αίματος, σε διάστημα 2 ετών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα δείγματά τους χρησιμοποιώντας το Galleri.

Το τεστ, πέρα από τα 50 είδη καρκίνου που θα ανιχνεύει, θα μπορεί να ελέγχει και περισσότερους τύπους όγκων σε σχέση με σήμερα. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, όταν το τεστ ανιχνεύσει κάτι, υπάρχει 45% πιθανότητα να πρόκειται για καρκίνο ενώ θα μπορεί να προβλέψει και πού βρίσκεται ένας καρκίνος στο σώμα με ακρίβεια 90%.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι το τεστ αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση περίπου 5.000 περιπτώσεων και πιστεύουν ότι μια μέρα θα μπορούμε όλοι να το κάνουμε από το σπίτι μας

Αν αναρωτιέστε πώς θα λειτουργεί, όλα θα γίνονται μέσω του εντοπισμού της διαφοράς που προκύπτει στο DNA ενός καρκινικού κυττάρου.

Jenny.Gr

Το πολύ σημαντικό είναι ότι το Galleri θα είναι πολύ αποτελεσματικό ακόμη και στη διάγνωση μορφών καρκίνου που δεν διαγιγνώσκονται από την αρχή τους, όπως στο κεφάλι, τον λαιμό, το έντερo, τους πνεύμονες.

Οι δυνατότητες επιβίωσης θα είναι 5-10 φορές υψηλότερες από εκείνες των ασθενών με πιο προχωρημένο καρκίνο και αυτό γεννά από μόνο του, ελπίδες και αισιοδοξία δεδομένου ότι ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.