WELL BEING

Τεστ αίματος αποκαλύπτει το βιολογικό μας ρολόι


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Σεπτεμβρίου 2018

gades-photography-761358-unsplash.jpg

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον με σιγουριά πως το να μην ακολουθούμε το βιολογικό μας ρολόι μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, το βάρος μας αλλά και τη ψυχική μας υγεία.

Όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι το βιολογικό ρολόι, πρόκειται για το γνωστό κιρκαδιανό ρυθμό, δηλαδή τον ημερήσιο κύκλο που ακολουθεί ο οργανισμός των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων μέσα στο 24ωρο. Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας, το μεταβολισμό και κάποιες ορμόνες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να υπολογίσει την ώρα του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος σε σχέση με τον εξωτερικό χρόνο. Το συγκεκριμένο τεστ ονομάζεται Time Signature. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι δυο αιμοληψίες και θα μάθουμε ποια είναι η βιολογική μας ώρα και πόσο διαφέρει από την ώρα στον έξω κόσμο. Για παράδειγμα μπορεί η κανονική ώρα να είναι δέκα το πρωί, αλλά η ώρα μέσα στο σώμα μας να είναι 8 το πρωί. Όσο πιο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα στα δυο ρολόγια, τόσο αυξάνεται η προδιάθεσή μας για διάφορες ασθένειες.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια φανερώνουν πως ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως με αυτό το νέο τεστ τους δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουν την επίπτωση που έχει το ξεκούρδιστο βιολογικό ρολόι πάνω σε διάφορες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η κατάθλιψη, το άσθμα κ.α.

Το τεστ αίματος δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για να το χρησιμοποιήσουν οι γιατροί. Αλλα το λογισμικό και ο αλγόριθμος είναι ελεύθερης πρόσβασης ώστε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να το δοκιμάσουν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.