UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Νέα καταπάτηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο


JTeam

1 Ιουλίου 2023

ΗΠΑ: Νέα καταπάτηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο
pexels
Το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομόφυλα ζευγάρια και στα υπόλοιπα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ένα νέο καταστροφικό πλήγμα μόλις σημειώθηκε στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τη συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, πριν λίγες ώρες το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομόφυλα ζευγάρια και στα υπόλοιπα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Οι δικαστές έκριναν με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της Λόρι Σμιθ, μιας σχεδιάστριας ιστότοπων από το Ντένβερ, η οποία επικαλέστηκε τη χριστιανική της πίστη και προσέφυγε κατά νομοθεσίας της πολιτείας του Κολοράντο που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη θρησκεία, τη φυλή τους ή κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Ο συντηρητικός δικαστής Νιλ Γκόρσατς ανέφερε στην απόφαση ότι η νομοθεσία του Κολοράντο θα ανάγκαζε τη Σμιθ να δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο δεν πιστεύει, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.

«Η Πρώτη Τροπολογία αντιλαμβάνεται τις ΗΠΑ ως ένα πλούσιο και σύνθετο μέρος, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και να εκφράζονται όπως επιθυμούν, όχι όπως τους ζητά η κυβέρνηση», τόνισε στην απόφαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε εναντίον της απόφασης. «Στην Αμερική κανένας δεν θα πρέπει να είναι θύμα διακρίσεων εξαιτίας του ποιου είναι ή του ποιον αγαπά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόφαση θα προκαλέσει νέο κύμα διακρίσεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι η Σμιθ είναι ευαγγελική χριστιανή και δηλώνει ότι πιστεύει πως γάμος μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Προσέφυγε προληπτικά εναντίον της πολιτείας Κολοράντο το 2016 καθώς, όπως ανέφερε, φοβήθηκε ότι θα τιμωρηθεί επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ομόφυλα ζευγάρια.