UPDATE #NOW

Γαλλία: Μεγάλο πλήθος στην κηδεία του 17χρονου - Νέα μέτρα ασφαλείας για τη νέα νύχτα επεισοδίων


JTeam

1 Ιουλίου 2023

Γαλλία: Μεγάλο πλήθος στην κηδεία του 17χρονου - Νέα μέτρα ασφαλείας για τη νέα νύχτα επεισοδίων
ZAKARIA ABDELKAFI/ AFP
Η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί σε αρκετές πόλεις

Μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε για την κηδεία του 17χρονου, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού πριν από λίγες μέρες, στη Γαλλία.

Με αφορμή τον άδικο χαμό του εφήβου, η προσευχή για τους νεκρούς (salat janaza) πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο τζαμί Ibn Badis στη Ναντέρ στη λεωφόρο Ζορζ Κλεμανσώ. Οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει διαχωριστικά για τη ρύθμιση του πλήθους και της κυκλοφορίας.

Οι πύλες κάποια στιγμή έκλεισαν και πολλοί περίμεναν στην άλλη πλευρά της λεωφόρου. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με αποτέλεσμα περίπου 200 άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο μπροστά από το τζαμί, απλώνοντας τα ρούχα τους στο έδαφος για να προσκυνήσουν, γράφει η Le Monde.

Μετά το τέλος της προσευχής το φέρετρο βγήκε από το τζαμί και τοποθετήθηκε σε νεκροφόρα, η οποία δυσκολεύτηκε να μετακινηθεί καθώς κόσμος είχε κατακλύσει το σημείο. Η πομπή κινήθηκε αργά προς το νεκροταφείο του Mont-Valérien και το πλήθος φώναζε «Δικαιοσύνη για τον Ναχέλ».

Η νεκροφόρα συνοδευόταν από νεαρά άτομα με σκούτερ, καθώς και ένα πλήθος πολλών ατόμων που ακολουθούσαν πεζοί.

Σε σχεδόν 1.000 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές κατά τη διάρκεια της 4ης νύχτας χάους και επεισοδίων χθες στη Γαλλία.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν σε 994 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ, κατά την τέταρτη συναπτή νύκτα επεισοδίων, «μικρότερης» έντασης, μετά τον θάνατο την Τρίτη 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου.

Η νέα μαρτυρία

Ο τρίτος επιβάτης του ΙΧ υποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μία μπάρα».

Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών, δεν εχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει απο Δευτέρα. Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά οχι στην αστυνομία. Ανέφερε ότι θα παραυρεθεί στην κηδεία του θύματος.