UPDATE #NOW

Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, μετά την ασπαρτάμη


JTeam

5 Ιουλίου 2023

Αλόη Βέρα: Στη λίστα του ΠΟΥ με τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, μετά την ασπαρτάμη
Πρόκειται τελικά για μια θαυματουργή ή επικίνδυνη ουσία;

Μετά την ασπαρτάμη και η αλόη βέρα κατατάσσεται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις ουσίες ως «πιθανά καρκινογόνες για τον άνθρωπο» μετά από έρευνα σε αρουραίους. Το ρόφημα που έγινε γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του, φαίνεται να έχει προκαλέσει εξίσου ανησυχία μετά την γλυκαντική ουσία της ασπαρτάμης.

Όπως μεταδίδει το BBC, η αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.


Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA - και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο στο σύστημα, τόσο των αρουραίων, όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είδη στην Ομάδα 2Β, όπου θα προστεθεί και η αλόη, περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων – τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων – και η ναφθαλίνη – το κύριο συστατικό κατά του σκόρου.

Ο κατάλογος εμπλέκει επίσης μια σειρά άλλων φυτών, όπως το εκχύλισμα kava, που χρησιμοποιείται για αιώνες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ως τελετουργικό ποτό με μεθυστικές ιδιότητες, καθώς και εκχύλισμα Ginkgo biloba και μία σκόνη ρίζας, που πωλείται ως φυτικό φάρμακο.