UPDATE #NOW

3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τρως έξω -το λένε και οι ειδικοί


JTeam

14 Ιουλίου 2023

3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τρως έξω -το λένε και οι ειδικοί
Unsplash
Όσο ωραία κι αν είναι η γεύση τους, οι παρακάτω τροφές καλό είναι να αποφεύγονται

Ως παιδί, πόσες φορές άκουσες τη μητέρα σου να λέει «μην παραγγέλνεις μπιφτέκια απ’ έξω» ή «να τρως μόνο ψητά της ώρας»; Πιθανότατα αρκετές. Είχε δίκιο που σου έλεγε να αποφεύγεις συγκεκριμένα πράγματα ή ήταν απλώς ένας δικός της φόβος; Μάλλον το πρώτο.

Παρακάτω, θα δεις 3 πράγματα που δεν τρώνε ποτέ έξω οι ειδικοί τροφίμων - κάτι παραπάνω ξέρουν. Τώρα, θα ξέρεις κι εσύ.

Ταρτάρ

Ναι, το ταρτάν είναι τέλειο και σε κάνει να νιώθεις λες και είσαι Παριζιάνος food expert. Εκτός από τέλειο, είναι και ο εφιάλτης των ειδικών, καθώς αν δεν παρασκευαστεί σωστά, είναι πηγή μολύνσεων. Αν δεν ξέρεις με σιγουριά ότι το εστιατόριο που θα επισκεφθείς τηρεί τους κανόνες, καλύτερα να το αποφύγεις - ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος δηλητηρίασης αλλά και μόλυνσης με το βακτήριο E.coli, σύμφωνα με τον καθηγητή Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Penn Stateν, Μάρτιν Μπακνάβατζ, ο οποίος μίλησε στη ΗuffPost.

Ωμά οστρακοειδή, κυρίως στρείδια

Ξέρεις ότι τα θαλασσινά είναι αφροδισιακά και, μάλλον, τα έχεις ετοιμάσει αρκετές φορές για ρομαντικές βραδιές στο σπίτι. Για τους ειδικούς, όμως, είναι απαγορευτικά, ειδικά αν δεν είναι μαγειρεμένα. Τα στρείδια, συγκεκριμένα, αποτελούν πηγές βακτηρίων και ενδέχεται να προκαλέσουν την τη μόλυνση vibriosis, η οποία προέρχεται από το βακτήριο Vibrio και τα συμπτώματά της ποικίλλουν -κυμαίνονται από ήπια γαστρεντερίτιδα και ωτίτιδα έως λοιμώξεις τραυμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή νεκρωτική απονευρωσίτιδα και σηψαιμία με δυνητικά θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Αμαγείρευτα χορταρικά

Τι εννοούμε εδώ: Οτιδήποτε μπαίνει σε σάντουιτς ή γαρνιτούρα, είναι πράσινο, φυλλάδες και ωμό, καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς δεν αποκλείεται να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Αν απλώς πλυθούν σε νερό, τα χορταρικά διατηρούν πολλούς μικροοργανισμούς που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τον οργανισμό μας. Αν μαγειρευτούν, όμως, τα βακτήρια «πεθαίνουν» - το ίδιο κάνει κι η τραγανή τους υφή. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.