UPDATE #NOW

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020


JTeam

2 Αυγούστου 2023

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020
Splash News
Η υπόθεση αυτή θεωρείται η πλέον σοβαρή από εκείνες που αντιμετωπίζει

Νέα δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ασκήθηκε για τις προσπάθειές του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020. Αυτή θεωρείται η πιο σοβαρή κατηγορία από εκείνες που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα βάλει υποψηφιότητα και για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Σώμα ενόρκων Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου αποφάσισε να ασκηθεί δίωξη στον πρώην πρόεδρο ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται η πιο σοβαρή σε βάρος του. Συγκεκριμένα, ο Τραμπ ήδη έχει διωχθεί και αντιμετωπίζει κατηγορίες για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας [σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021] και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ, κατά τις κατηγορίες, προώθησε ισχυρισμούς περί απάτης που γνώριζε ότι ήταν αναληθείς, πίεσε πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, να αλλάξουν τα αποτελέσματα και τελικά υποκίνησε βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια απελπισμένη προσπάθεια να υπονομεύσει την αμερικανική δημοκρατία και να προσκολληθεί στην εξουσία, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Οι συνεχείς ισχυρισμοί ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί, κορυφώθηκαν με μια πύρινη ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα. Λίγο αργότερα, οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επισημοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Σμιθ επέρριψε την ευθύνη για τη βία εξ ολοκλήρου στον Τραμπ. «Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, τροφοδοτήθηκε από ψέματα - ψέματα από τον κατηγορούμενο, με στόχο την παρεμπόδιση της βασικής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ωσόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόλις ώρες πριν τη νέα ποινική δίωξη σε βάρος του, δημοσίευσε άρθρο στο Νesweek με τίτλο: «Το πραγματικό θύμα του Russiagate Hoax δεν ήμουν εγώ. Ήταν ο αμερικανικός λαός».