UPDATE #NOW

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική και ιστορία στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας


JTeam

4 Αυγούστου 2023

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ένα ταξίδι γεμάτο μουσική και ιστορία στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας
Με αφορμή τις «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» ταξιδέψαμε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από τη μεγάλη γιορτή της κλασικής και τζαζ μουσικής που όπως και ολόκληρη η πόλη αγκαλιάζει την τέχνη με οικουμενικό τρόπο

Στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β’, στην Καλαμάτα, υπάρχει ένα εικαστικό έργο δημιουργημένο από τον Παναγιώτη Λαμπρινίδη για την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης, το «Μνημείο Φωτός». Αποτελείται από τρία μέρη. Ένα κάθετο μεταλλικό κυλινδρικό στοιχείο με αποτυπωμένο διάτρητο και διαπερατό από το φως το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο του Αγώνα, την «Προειδοποιήσις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της Μεσσηνιακής Σύγκλητου. Ένα οριζόντιο μάρμαρο με τη λέξη «ελευθερία» γραμμένη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, η έννοια της οποίας «οπτικοποιείται», χάρη στο τρίτο φωτογλυπτικό στοιχείο, ως μια δέσμη φωτός που ενώνει τον ουρανό και τη γη. Και ως προς το τελευταίο δεν μπορεί κάποιος να μη σκεφτεί πόσο απόλυτα ταιριάζει μια τέτοια σπουδαία αναλογία όταν στο μυαλό εισέρχεται η λέξη μουσική.

Γιατί η Καλαμάτα -η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε- επιδεικνύει περήφανα και αγκαλιάζει την τέχνη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και την ιστορία της, οικουμενικά. Ένας εξαιρετικός λόγος, λοιπόν, για να την επισκεφτεί κανείς και να τη γνωρίσει είναι το φεστιβάλ κλασικής και τζαζ μουσικής «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», το οποίο φέτος διεξάγεται για 7η χρονιά και ολοκληρώνεται στις 5 Αυγούστου. Η ιδρυτική και οργανωτική ομάδα του αποτελείται από τους Indira Rahmatulla, Στάθη Γυφτάκη και Δημήτρη Λάμπο. Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr.