UPDATE #NOW

Το Zoom θα χρησιμοποιεί τώρα τα προσωπικά μας δεδομένα για να εκπαιδεύει το AI, χωρίς την άδειά μας


JTeam

7 Αυγούστου 2023

Το Zoom θα χρησιμοποιεί τώρα τα προσωπικά μας δεδομένα για να εκπαιδεύει το AI, χωρίς την άδειά μας
pexels
Πρόκειται για μια απόφαση που αναφέρεται στους νέους όρους υπηρεσίας και έχει ήδη ανοίξει ένα μεγάλο debate γύρω από την ιδιωτική προστασία

Φαίνεται, ότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες εκεί έξω, πέρα από τη Brave, η οποία πουλάει στοιχεία που είναι κοπιράιτ για την εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο λόγος για το Zoom που αποφάσισε πρόσφατα να κάνει update στους Όρους Υπηρεσίας, παραβιάζοντας ουσιαστικά την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Διαβάζοντας προσεκτικά τους νέους όρους, αξίζει να σταθεί κανείς στα τμήματα 10.2 και 10.4, εκεί όπου αναφέρεται έμμεσα πως το Zoom θα έχει την άδεια να χρησιμοποιεί τα data των χρηστών. Αυτοί οι δύο τομείς εγκαθιδρύουν ουσιαστικά τα δικαιώματα της εταιρείας να συλλέγει και να χρησιμοποιεί ιδιωτικά αυτό που ορίζεται ως "Service Generated Data", που είναι τα τηλεμετρικά δεδομένα, τα στοιχεία από τη χρήση προϊόντων, διαγνωστικά data και παρόμοιο περιεχόμενο ή data που συλλέγει το Zoom από τη σύνδεση των χρηστών στις υπηρεσίες ή το software της εταιρείας.

Η ανανεωμένη πολιτική του Zoom δείχνει ότι όλα τα δικαιώματα στα Service Generated Data, φυλάσσονται αποκλειστικά από την εταιρεία. Αυτό επεκτείνει τα δικαιώματα του Zoom να τροποποιεί, να επεξεργάζεται, να μοιράζεται, να διατηρεί και να αποθηκεύει data «για οποιονδήποτε σκοπό, στον βαθμό που επιτρέπεται νόμιμα».

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η ξεκάθαρη αναφορά στο δικαίωμα της εταιρείας να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για τις πρακτικές μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβάνοντας τη βελτίωση των αλγόριθμων και των μοντέλων. Αυτό επιτρέπει στο Zoom να εκπαιδεύει το AI στο περιεχόμενο των χρηστών χωρίς να παρέχει την επιλογή να μην συμμετέχουν. Πρόκειται για μια απόφαση που θα φέρει έντονο debate για την ιδιωτικότητα των χρηστών και φυσικά για τη συναίνεσή τους σε όλο αυτό.

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει ακόμη τίποτα γύρω από τα updates και τον προβληματισμό που ακολουθεί αυτές τις αλλαγές.