UPDATE #NOW

Καναδάς: Τρομάζουν οι εικόνες από τις πυρκαγιές - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις


JTeam

19 Αυγούστου 2023

Καναδάς: Τρομάζουν οι εικόνες από τις πυρκαγιές - Συνεχίζονται οι εκκενώσεις
Anadolu Agency / Getty Images
Απελπιστική η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στον Καναδά - Η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική, ενώ οι εκκενώσεις δεν σταματούν

Τα πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να κατακαίουν δάση και τεράστιες εκτάσεις στην Δυτική επαρχία της “Βρετανικής Κολομβίας” στον Καναδά. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Δυτική Κελόουνα, μια πόλη 36.000 κατοίκων, που βρίσκεται κάπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά του Βανκούβερ έχει εκκενωθεί πλήρως. Απομακρύνσεις κατοίκων γίνονται επίσης βόρεια της κοντινής Κελόουνα, μιας πόλης 150.000 κατοίκων, που βρίσκεται επίσης στη λίμνη Οκάναγκαν.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της επαρχίας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανικής Κολομβίας, Ντέιβιντ Έμπι, στους δημοσιογράφους, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης. «Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έφθασε σε μια κορυφή απόψε. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση εξελίχθηκε και επιδεινώθηκε ραγδαία».

Από περίπου 4.500 ανθρώπους που είχαν λάβει εντολή να φύγουν από τα σπίτια τους, ο αριθμός έχει φθάσει περίπου τους 15.000 τις τελευταίες 24 ώρες. Άλλοι 20.000 έχουν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι για εκκένωση. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη αυτή τη στιγμή, και οπωσδήποτε μας περιμένουν δύσκολες μέρες», είπε ο Έμπι.

Περισσότερες από 2.400 ιδιοκτησίες είχαν εκκενωθεί νωρίτερα στη Δυτική Κελόουνα, δήλωσαν αξιωματούχοι, και αρκετά κτίρια καταστράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

«Δώσαμε σκληρή μάχη χθες βράδυ για να προστατεύσουμε την κοινότητά μας». δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Τζέισον Μπρόλαντ, επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Δυτικής Κελόουνα. «Η νύχτα έγινε μέρα λόγω της φωτιάς».

Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα έχει γίνει πραγματικά αποπνικτική, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.