UPDATE #NOW

Κακοκαιρία: Υπερχειλίζει ο Πηνειός - Δραματικές εικόνες και εκκλήσεις από τη Λάρισα


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Υπερχειλίζει ο Πηνειός - Δραματικές εικόνες και εκκλήσεις από τη Λάρισα
eurokinissi
Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια για να εντοπιστούν αγνοούμενοι και να διασωθούν εγκλωβισμένοι ενώ οι νεκροί ανέρχονται στους 7. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, καθώς η στάθμη του σε κάποια σημεία φθάνει τα 9,5 μέτρα

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Λάρισας και των γύρω οικισμών καθώς δέχονται διαδοχικά μηνύματα για εκκενώσεις. Λίγο μετά τις 14:00 μήνυμα του 112 καλούσε τους κατοίκους στην συνοικία Άγιος Θωμάς του δήμου Λάρισας να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Περιοχές πλημμυρίζουν εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού και οι εικόνες που έρχονται από ψηλά, αποτυπώνουν την τραγωδία που διαγράφεται από την κακοκαιρία.

Αυτή τη στιγμή γίνεται τεράστια προσπάθεια για να εντοπιστούν αγνοούμενοι και να διασωθούν εγκλωβισμένοι. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο Πηνειός έχει φουσκώσει επικίνδυνα, η στάθμη του σε κάποια σημεία φθάνει τα 9,5 μέτρα με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να έχει υπερχειλίσει, ενώ ήδη πλημμυρικά φαινόμενα αντιμετωπίζουν και παραποτάμιες περιοχές της πόλης της Λάρισας.

Βυθίζεται ο κάμπος, πλημμυρίζουν τα προάστια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού στη Λάρισα, με το νερό να μπαίνει πλέον στον κάμπο, ουσιαστικά πλημμυρίζοντάς τον. Ήδη το νερό έχει καλύψει σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών με τη στάθμη διαρκώς να ανεβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό έχει φτάσει σχεδόν στη μέση των στύλων της ΔΕΗ.

Η κυκλοφορία προς τα χωριά Βρυότοπος και Αμπελώνας, για το οποία εκδόθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση μετά από σπάσιμο αναχώματος στον φουσκωμένο ποταμό, έχει απαγορευτεί. Έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να μετακινηθούν προς Τύρναβο, λόγω του μεγάλου κινδύνου από την υπερχείλιση.

Jenny.Gr
eurokinissi

Τα νερά του Πηνειού έχουν καλύψει πολύ μεγάλες εκτάσεις και έχουν ήδη πλημμυρίσει σπίτια, επιχειρήσεις που βρίσκονται στον επαρχιακό δρόμο στα προάστια της πόλης.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο προς την περιοχή Άγιος Θωμάς που ήδη έχει καλυφθεί με νερό. Ειδικότερα, τα νερά έχουν βγει στη γέφυρα του Πηνειού. Όλες οι κοντινές στο ποτάμι συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Μάλιστα, ο δήμος Λαρισαίων εξέδωσε ανακοίνωση, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες που ζουν σε ισόγειες κατοικίες να απομακρυνθούν

Με ανακοίνωσή του ο δήμος είχε καλέσει για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας: «Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών».

Jenny.Gr
eurokinissi

Από τις αναφορές που ανησυχούν ιδιαίτερα είναι ότι έχει σπάσει αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, να σημειωθεί ότι αποφασίστηκε να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης για να αποσυμφορηθεί το ποτάμι.

7 νεκροί, άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη, μετά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με τη σημερινή ημέρα να ξημερώνει με αγωνία για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.

Jenny.Gr
eurokinissi

Στους 7 νεκρούς έχει ανέλθει ο τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Οι επιχειρήσεις που γίνονται στην προσπάθεια απεγκλωβισμών πραγματοποιούνται με κάθε μέσο, από αέρος (ελικόπτερα) και με κλιμάκια του στρατού με βαριά μηχανήματα.

Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερο στην Καρδίτσα

Συγκλονιστική είναι η διάσωση ενός πατέρα και του γιου του από Super Puma από την Καρδίτσα δόθηκε στη δημοσιότητα ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους έξι αγνοούμενους. Η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, με χωριά να έχουν θαφτεί κάτω από το νερό και τις λάσπες από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Έξι χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από την κακοκαιρία Daniel, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας, έξι άνθρωποι αγνοούνται.

Jenny.Gr
eurokinissi

Πυροσβεστική: Συνολικά 1.881 διασώσεις - απομακρύνσεις

Συνολικά 1.881 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή στην επικράτεια. Από Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα τις 6.30 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.406 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Αξίζει να τονιστεί πως το πολύ δύσκολο πεδίο είναι στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού που έχει πλημμυρίσει, όπως διευκρίνισε ο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.