UPDATE #NOW

Coco Chanel: Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν μέλος της Γαλλικής αντίστασης


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2023

Coco Chanel: Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν μέλος της Γαλλικής αντίστασης
Splash Ideal Images
Η Gabrielle Chanel ήρθε στον κόσμο στις 19 Αυγούστου του 1883 και πολύ σύντομα κατέκτησε την καρδιά του κοινού ως Coco Chanel και σήμερα έρχονται άγνωστες πτυχές της πολιτικής της δράσης

Επηρέασε όσο καμία άλλη σχεδιάστρια μόδας τον λαμπερό αυτό κόσμο κατά τον 20ο αιώνα και το κοινό που τη λάτρεψε, την ξεχωρίζει μέχρι σήμερα για την υποδειγματική δουλειά που άφησε πίσω της και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε εγχειρήματος που έφερε την υπογραφή της.

Η πιο γοητευτική μελαχρινή γυναίκα, με το χαρακτηριστικό λιτό ταγιέρ που φέρει το όνομά της, με τις σειρές πέρλες και το τσιγάρο στο χέρι, εκείνη που έκανε συνώνυμό της την κομψότητα, που συναναστρεφόταν γόνους αριστοκρατών, επιχειρηματίες, πολιτικούς αλλά και καλλιτέχνες.

Τώρα μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής της καθώς νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πιο διάσημη σχεδιάστρια μόδας ήταν μέλος της γαλλικής αντίστασης. Τα έγγραφα σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Chanel στο Παρίσι στη διάρκεια του πολέμου και αναφέρουν ότι δρούσε ως πράκτορας των Ναζί. Τα ντοκουμένα περιλαβάνουν μια λίστα 400.000 ανθρώπων των οποίων η συμμετοχή στην αντίσταση υποστηρίζεται από επίσημα αρχεία, λέει η επιμελήτρια της έκθεσης.

«Έχουμε επαλήθευση από τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και έγγραφο από το 1957, το οποίο επιβεβαιώνει την ενεργό συμμετοχή της στην αντίσταση».

Το μουσείο πρόκειται να παρουσιάσει στοιχεία ότι η Chanel συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στο κατεχόμενο Παρίσι. Θα υπάρχουν τρία χειρόγραφα από τις καταθέσεις αξιωματούχων των Ναζί, οι οποίοι την χαρακτήρισαν αξιόπιστη πηγή τους.

«Τα νέα στοιχεία δεν την απαλλάσσουν. Απλώς κάνει την εικόνα πιο περίπλοκη. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είχε σχέση και με τις δύο πλευρές», λέει η επιμελήτρια.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η Chanel είχε σχέση με τον Ναζί αξιωματικό βαρόνο Hans Günther von Dincklage, την οποία χρησιμοποίησε για να απελευθερώσει τον ανιψιό της, André Palasse, από ένα γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Εκτός από το κατασκοπευτικό παρελθόν της, στην έκθεση θα εκτεθούν μοναδικά βραδινά σύνολα με την υπογραφή της, αναμεσά τους και το παντελόνι που είχε σχεδιάσει για τις γυναίκες και είχε ταράξει τα νερά της γαλλικής κοινωνίας.