UPDATE

Chanel: Γεννιέται σαν σήμερα πριν από 140 χρόνια - 5 καινοτομίες της που παραμένουν διαχρονικές μέχρι τώρα


JTeam

19 Αυγούστου 2023

Chanel: Γεννιέται σαν σήμερα πριν από 140 χρόνια - 5 καινοτομίες της που παραμένουν διαχρονικές μέχρι τώρα
@chanel/instagram
Από τα κοστούμια, το μικρό μαύρο φόρεμα και τα Jersey φορέματα

Oι συστάσεις και τα λόγια για την προσωπικότητα της "Gabrielle Coco Chanel", είναι περιττές. Πρόκειται για την γυναίκα που σημάδεψε όσο καμία άλλη τον κόσμο της μόδας, και παρά το γεγονός πως γεννήθηκε πριν από 140 χρόνια, καταφέρνει να παραμένει διαχρονική μέχρι και σήμερα.

Διορατική, αντισυμβατική και πρωτοπόρος, έγραψε την δίκη της ιστορία, αφήνοντας πίσω της μια παρακαταθήκη, η οποία συνεχίζεται μέχρι και τώρα. Γνωστή για την διεκδίκηση της γυναικείας χειραφέτησης, ήθελε να φέρει στην επιφάνεια ένα νέο ενδυματολογικό στυλ που θα απελευθέρωνε τις γυναίκες από τους κορσέδες και τις δαντέλες.

Παράλληλα ήθελε να δημιουργήσει κομμάτια με προτεραιότητα τον συνδυασμό της άνεσης και της κομψότητας. Το σίγουρο είναι ότι τα κατάφερε. Και μέχρι και σήμερα, οι 5 καινοτομίες της συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς:

Το απλό μαύρο φόρεμα

Θέλησε να δημιουργήσει ένα ρούχο απλό και προσιτό σε όλες τις γυναίκες της εποχής. «Ένα είδος στολής για κάθε γυναίκα με γούστο», όπως έλεγε. Το μαύρο, απλό φόρεμα της Chanel, έγινε το ρούχο της επιλογής για μια ολόκληρη γενιά γυναικών καταναλωτών, αλλά και για τις επόμενες γενιές αποτέλεσε το νο1 διαχρονικό κομμάτι στην γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Μαρινιέρα

Το ντύσιμο των ναυτικών φαίνεται να αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Chanel, η οποία πέρα από τα ευρύχωρα παντελόνια, καθιέρωσε και την μαρινιέρα. Οι Γάλλοι ναυτικοί και ψαράδες φορούσαν μπρετόν μπλούζες - ριγέ πουλόβερ από σφιχτά πλεγμένο μαλλί για να τους προστατεύει από τα τις αντίξοες συνθήκες της ζωής στη θάλασσα. Ποιος θα περίμενε πως χάρη στην Chanel, τα σχέδια αυτά θα αποτελούσαν ένα από τα διαχρονικότερα κομμάτια στον κόσμο της μόδας.

Γυναικεία παντελόνια

Μπορεί τα παντελόνια σε γυναίκες να έκαναν την εμφάνιση τους κατα της διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου, όταν και οι γυναίκες χρειάστηκε να συμβάλλουν σε χειρονακτικές εργασίες, ωστόσο η Chanel ήταν εκείνη που τα μεταμόρφωσε σε κομμάτι υψηλής ραπτικής. Η ίδια φορούσε παντελόνια που πολλές φορές δανείζονταν από τους εραστές της και προτιμούσε πάντα τα φαρδιά σχέδια, που παρέπεμπαν στα παντελόνια των ναυτικών. Η άνεση ήταν προτεραιότητα και έτσι φρόντιζε να είναι ευρύχωρα, και σε ανάλαφρα υφάσματα.

Φορέματα Jersey

Ήταν μια από τις πρωταρχικές επιλογές της high class πελατείας της, η οποία προτιμησε τα σχεδια της στα οποία συνδύασε το πουλόβερ με τη φούστα. Ήταν άνετο, στιλάτο και ιδανικό για τις ανάγκες των γυναικών εκείνης της εποχής, αλλά και των σημερινών.

Statement κοσμήματα

Η Chanel περιελάμβανε πάντοτε στις συλλογές της και μια ολόκληρη συλλογή από νέα κοσμήματα. «Μια γυναίκα πρέπει να αναμειγνύει το ψεύτικο με το αληθινό», είχε δηλώσει κάποτε η Chanel. «Το νόημα των κοσμημάτων δεν είναι να κάνουν μια γυναίκα να φαίνεται πλούσια, αλλά να τη στολίζουν- δεν είναι το ίδιο πράγμα». Οι πέρλες είχαν την τιμητική τους, όπως επίσης και οι λαμπερές πέτρες.