UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Ο Γιώργος Λάνθιμος πήρε τον Χρυσό Λέοντα


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2023

Φεστιβάλ Βενετίας 2023: Ο Γιώργος Λάνθιμος πήρε τον Χρυσό Λέοντα
Instagram:@sararecordati
Χρυσός Λέοντας για το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έριξε αυλαία απόψε με την απονομή του Χρυσού Λέοντα. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» με πρωταγωνίστρια την Έμμα Στόουν κέρδισε το βραβείο.

Η ταινία είχε αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την προβολή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το κοινό χειροκροτούσε για 8 λεπτά.

To "Poor Things" πρόκειται για το πρώτο του μεγάλο έργο μετά το The Favourite, του 2017, και συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, διεκδικώντας μαζί με άλλες 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τον Χρυσό Λέοντα που θα απονείμει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ντάμιεν Σαζέλ.

Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που είχε πραγματοποιηθεί, πολλοί δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις για το θέμα που περιμέναμε: Το σεξ. Συγκεκριμένα, για το πώς προσέγγισε τις (πολλές και πολύ) ερωτικές σκηνές της πρωταγωνίστριας, Έμμα Στόουν, η οποία εμφανίζεται και ολόγυμνη.

Jenny.Gr

«Πρέπει να δώσω τα εύσημα στην Ελ Μακάλπιν, τη συντονίστρια οικειότητας της ταινίας», είπε ο Λάνθιμος. «Στην αρχή, το επάγγελμα αυτό μοιάζει απειλητικό στους περισσότερους σκηνοθέτες αλλά πιστεύω πως είναι σαν όλα τα άλλα: Αν είσαι καλός άνθρωπος, είναι τέλειο και συνειδητοποιείς ότι όντως τους χρειάζεσαι. Έκανε τα πάντα ευκολότερα για όλους».

«Έτσι, είχαμε μόνο τρία άτομα στον χώρο. Μόνο την κάμερα, μερικές φορές δεν ήταν καν ο ήχος. Φτιάξαμε έτσι ένα πολύ άνετο και “κλειστό” περιβάλλον», σημείωσε.

«Η Έμμα έπρεπε να μη νιώθει καμία ντροπή για το σώμα και τη γύμνια της. Και το κατάλαβε αμέσως. Το τέλειο με την Έμμα κι εμένα, είναι ότι έχουμε γυρίσει τέσσερις ταινίες μαζί, οπότε υπάρχει κώδικας. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσουμε τα πάντα».

Όταν του ζητήθηκε να περιγράψει την ταινία, ο Γιώργος Λάνθιμος αστειεύτηκε πως αυτό του ήταν «εξαιρετικά δύσκολο».

«Έχουν γυριστεί ταινίες που είναι μοναδικές και εξαιρετικές. Στην εποχή μας, δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες. Μου είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς είναι».

«Ο τρόπος που μιλάμε για την ελευθερία και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, και τη σχέση μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι πολύ σύγχρονος», είπε. «Τα πράγματα έχουν αλλάξει κάπως, και το βιβλίο γράφτηκε τη δεκαετία του ’90. Είναι αστείο που έχουν αλλάξει πολλά από τότε».

Το Poor Things θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου.