UPDATE #NOW

Θεσσαλία: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Πότε αναμένεται έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου


JTeam

12 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλία: Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας - Πότε αναμένεται έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου
@Eurokinissi
Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή της Θεσσαλίας

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με θέματα ιών και νόσων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν αρχίσει και επιβεβαιώνονται με δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας να καταγράφονται πλημμυρισμένα χωριά, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική επιτήρηση.

Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν καταγραφεί 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, εκ των οποίων τα 2 χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία, ενώ επιπλέον, 3 άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει -μεταξύ άλλων- επιχειρησιακό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης μεταδιδόμενων νοσημάτων (πχ γαστρεντερίτιδα, λεπτοσπείρωση κ.α.) στις πληγείσες περιοχές. Τα δείγματα στέλνονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, το οποίο στήθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Ποια νοσήματα ανησυχούν τους ειδικούς:

Τα πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την ανάπτυξη:

Γαστρεντερίτιδων, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία), ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, ζητείται να ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιός Δυτικού Νείλου: Την επόμενη εβδομάδα η πρώτη εικόνα

Το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων στην περιοχή που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας επισείει την προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Άλλωστε, όπως προκύπτει από την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων εντάσσονταν, ακόμα και πριν από τις πλημμύρες, στον κατάλογο με αυτές που είτε έχουν εμφανίσει ένα τουλάχιστον κρούσμα του ιού είτε εθεωρείτο πιθανό να εμφανίσουν κρούσματα στο εγγύς μέλλον.


Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές, παρότι αυτή τη στιγμή ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν δίνει κρούσματα στην περιοχή, τα αβγά των κουνουπιών έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες. Σε κάθε περίπτωση, η εντομολογική επιτήρηση, η οποία γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχει ήδη εντατικοποιηθεί, βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει αναπτύξει το υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα δυνητικές απειλές. Εάν σε μία εβδομάδα, που θα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αποστράγγισης, παρατηρηθούν προνύμφες κλπ., οι υγειονομικές Αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ούτως ώστε να μην εκτεθεί στον ιό ο πληθυσμός. «Τα θέματα αυτά τα χειρίζονται ειδικές επιστημονικές ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γι’ αυτό και οι πολίτες δεν θα πρέπει να τρομάζουν, ούτε όμως και να εφησυχάζουν», διαβεβαίωσε από τη Λάρισα η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Σημειώνεται ότι το Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να γίνεται άμεση εκτίμηση της κατάστασης, ανά πληγείσα περιοχή, και να λαμβάνονται τα απαραίτητα και στοχευμένα μέτρα προστασίας με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της.

Mε πληροφορίες από Reader.gr