UPDATE #NOW

Ιός Δυτικού Νείλου: 15 οι θάνατοι στη χώρα, 119 τα κρούσματα


JTeam

12 Σεπτεμβρίου 2023

Ιός Δυτικού Νείλου: 15 οι θάνατοι στη χώρα, 119 τα κρούσματα
pexels
Τι αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχονται στα 119 στη χώρα μας, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 19 νέα κρούσματα.

Συνολικά, 93 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/ και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 14 ασθενείς, εκ των οποίων 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καστοριάς και Άρτας.

Έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη)

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.