UPDATE #NOW

Sistech: Η ΜΚΟ που βοηθά γυναίκες πρόσφυγες να εκπαιδευτούν σε τεχνολογικά επαγγέλματα


JTeam

15 Σεπτεμβρίου 2023

Sistech: Η ΜΚΟ που βοηθά γυναίκες πρόσφυγες να εκπαιδευτούν σε τεχνολογικά επαγγέλματα
Μετά από μήνες εντατικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, οι γυναίκες αυτές θα παρουσιάσουν τα επαγγελματικό τους project στους Ψηφιακούς & Τεχνολογικούς τομείς στις 27 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά. Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί σε πάνελ επαγγελματιών HR & IT από το ελληνικό οικοσύστημα

Η SisΤech είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει γυναίκες πρόσφυγες - επίσημα αναγνωρισμένες ή αιτούσες ασύλου - σε ψηφιακά και τεχνολογικά επαγγέλματα, με σκοπό τη βιώσιμη απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας και ακολούθως την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Καμερούν, Νιγηρία είναι μερικές από τις χώρες καταγωγής τους. Νέες γυναίκες, που προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους ή μητέρες, που θέλουν να εξασφαλίζουν τα βασικά στα παιδιά τους. Οι γυναίκες αυτές έχουν την ευκαιρία να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας, πετυχαίνοντας προσωπικούς στόχους και ό,τι μέχρι χθες, θεωρούσαν ακατόρθωτο επαγγελματικά, διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες εργασίας, ευέλικτο ωράριο και ειδική μέριμνα σε περίπτωση που είναι μητέρες.

Μετά από μήνες εντατικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, οι γυναίκες αυτές θα παρουσιάσουν τα επαγγελματικό τους project στους Ψηφιακούς & Τεχνολογικούς τομείς στις 27 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά. Η δουλειά τους θα παρουσιαστεί σε πάνελ επαγγελματιών HR & IT από το ελληνικό οικοσύστημα.

Jenny.Gr

Αυτή θα είναι η δεύτερη εκδήλωση δικτύωσης της SisTech στην Ελλάδα, μια εκδήλωση που υμνεί και αναδεικνύει τα ταλέντα των γυναικών προσφύγων καθώς και για τις εταιρείες που υποστηρίζουν την επαγγελματική τους ένταξη και έχουν ως στόχο να τις προσλάβουν.

Η SisTech προσφέρει δωρεάν και ολιστική υποστήριξη η οποία είναι βασισμένη σε τρεις πυλώνες: την καθοδήγηση, την εκπαιδευτική κατάρτιση από εθελοντές επαγγελματίες και τις εκδηλώσεις δικτύωσης

H SisTech και το έργο της

Η SisTech εκπαιδεύει τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα παρέχοντάς τους δωρεάν online μαθήματα, αλλά και καθοδήγηση από επαγγελματίες, οι οποίοι εθελοντικά γίνονται μέντορές τους. Παράλληλα, τις μαθαίνουν πώς να στήνουν το βιογραφικό τους, να ψάχνουν για δουλειά, αλλά και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους σε μία συνέντευξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SisTech ξεκίνησε το πρώτο της πρόγραμμα στην Ελλάδα το 2021, το οποίο συνδιαμορφώθηκε με γυναίκες πρόσφυγες και τοπικούς επαγγελματίες της τεχνολογίας, με βασικούς στόχους να δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογικές και ψηφιακές ευκαιρίες, και
να επιτρέψουν στις εταιρείες τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση σε προσφυγικά ταλέντα.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 71% των γυναικών προσφύγων βρήκαν μια ευκαιρία στον τομέα εργασίας της επιλογής τους (πρώτη θέση εργασίας, πρακτική άσκηση ή εντατική κατάρτιση στον τομέα της τεχνολογίας και της ψηφιακής τεχνολογίας)

Jenny.Gr

Μέχρι στιγμής, οι εκθέσεις που έχουν γίνει από ανεξάρτητους φορείς για τα προγράμματα της Sistech κατά τη διάρκεια των ετών δείχνουν ότι τα προγράμματα αποδίδουν και οι γυναίκες πρόσφυγες υπογράφουν τις πρώτες τους συμβάσεις εργασίας.

Η Sistech έχει τρέξει πάνω από 9 προγράμματα σε 3 χώρες για περισσότερες από 250 γυναίκες πρόσφυγες

Τα οφέλη στις συμμετέχουσες πέρα από το επαγγελματικό τους σχέδιο και τις ευκαιρίες απασχόλησης, επεκτείνεται στις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Οι ιστορίες των γυναικών προσφύγων που εκπαιδεύτηκαν στη SisTech

Μερικές από τις γυναίκες πρόσφυγες που θέλησαν να κάνουν την υπέρβαση και να το τολμήσουν, είναι η Ozlem, η Eli, η Christina, η Sahar, η Noura, η Selva.

Η ιστορία της Eli έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όταν ήταν μικρότερη, ονειρευόταν να γίνει διευθύντρια ντοκιμαντέρ. Έτσι σπούδασε animation στο Ιράν και δοκίμασε την τύχη της. Φτάνοντας στην Ελλάδα, δεν μπορούσε να βρει δουλειά κι έτσι σκέφτηκε να εξελίξει λίγο παραπάνω τα προσόντα της, μαθαίνοντας κι άλλες τεχνικές βίντεο. Έτσι, άρχισε να εργάζεται πάνω στα ντοκιμαντέρ και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

H Eli κυνηγούσε πάντα τη δημιουργικότητα κι έτσι αποφάσισε να συμμετάσχει στη SisTech για να γίνει UX Designer. Η μέντορας της τη βοήθησε να βρει τον δρόμο της επαγγελματικά και να κατανοήσει πλήρως τη φύση της θέσης.

Jenny.Gr

Οι δεξιότητες που απέκτησε, τη βοήθησαν να πάει ένα βήμα παραπέρα, φτιάχνοντας ένα πολύ δυνατό βιογραφικό. Το εντυπωσιακό είναι πως μετά το τέλος του προγράμματος, η Eli έγινε visual designer και σκηνοθέτις στο ReFOCUS Media Labs στην Αθήνα.

Η μεγαλύτερη της πρόκληση ήταν να μάθε ελληνικά και ο φόβος της στις συνεντεύξεις εξαιτίας αυτού του εμποδίου. Τώρα νιώθει πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάθε της συνέντευξη.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων, η Eli είχε την ευκαιρία να δει σε πρακτικό επίπεδο ό,τι μάθαινε θεωρητικ΄σ. Κάπως έτσι έφτιαξε ένα υπέροχο βίντεο για την Ημέρα της Γης και άρχισε να μαθαίνει πολλά περισσότερα για το πώς στήνονται διάφορα projects.

Η μέντοράς της κατάφερε να εκτοξεύσει την πίστη στον εαυτό της, κυρίως όταν μιλούσε μπροστά σε κοινό. Οι δυο τους κρατούν ακόμη επαφή και έχουν χτίσει μια πολύ δυνατή σχέση.

«Οι γυναίκες πρόσφυγες στην Ευρώπη είναι η νέα γενιά»

Η SisTech προσφέρει πολλά περισσότερα από μια επαγγελματική ανέλιξη σε μια γυναίκα πρόσφυγα, όπως λέει η ίδια, ενώ της παρέχει την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Το πιο απροσδόκητα καλό νέο από το πρόγραμμα, είναι πως κατάφερε να βρει διαμέρισμα στην Αθήνα χάρη στη business card της SisTech που αποδεικνύει πως εργάζεται στην Ελλάδα.

Η ίδια προτείνει ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή και άλλων γυναικών σε αυτά τα προγράμματα και πιστεύει ότι κάθε γυναίκα πρόσφυγας έχει πολλά να προσφέρει στις εταιρείες λόγω του ξεχωριστού της προφίλ και των διαφορετικών της εμπειριών από διάφορους πολιτισμούς σε ό,τι έχει να κάνει με την εργασία.